"Parkirao sam tenk u nečijoj bašti i uopšte im nije smetalo, baš suprotno!"

Kada su britanski tenkovi Challenger 2 poslednjih nedelja ušli u estonska sela, dočekani su raširenih ruku, piše “Telegraph”.

Nije bilo važno što su vojnici ometali ovaj obično uspavani grad parkirajući svoje tenkove u baštama stanovnika i pilote koji su sletali helikoptere tipa “Apač” u improvizovane padoke: sve što bi sprečilo invaziju Vladimira Putina je dobrodošlo.

Estonci suviše dobro znaju kakav je život pod ruskom okupacijom, pošto su ga preživeli od 1940. do raspada Sovjetskog Saveza 1991. Porodice su bile podvrgnute masovnim deportacijama u Sibir, hiljade ljudi su ubijene, a kultura i jezik zakržljali.

Ova mučna nedavna istorija je osigurala da NATO trupe dobiju toplu dobrodošlicu dok su dolazile u grad. Potpukovnik Stiv Vilson, komandant Kraljevskih husara, čija je posada vežbala sa tenkovima “Challenger 2”, rekao je za “Telegraph”: “Podrška lokalnog stanovništva je bila pozitivna i prilično impresivna.”

“Parkirao sam svoj tenk u nečijoj bašti, plus dva helikoptera “Wildcat” su sletela u ogradu pored njihove bašte. Izašli su i bili su prilično radoznali, pa su vojnici pokazali deci tenkove. Bili su prijemčivi jer su akutno svesni pretnje koja se nalazi na njihovoj istočnoj granici.”

U okviru vežbe “Prolećna oluja”, koja uključuje 14.000 vojnika iz zemalja NATO-a, od kojih je više od 1.500 vojnika Britanaca, kopnene jedinice su testirane na realističnim scenarijima na bojnom polju, uključujući napade u rovovima, izviđačke misije i taktiku lake pešadije.

Potpukovnik Vilson je objasnio da je, dok traje rat u Ukrajini, vežba “Prolećna oluja” imala “prikladniji” osećaj od prethodnih vežbi. “Estonci žive sa Rusima na pragu, tako da se to čini realnim, posebno s obzirom na događaje koji su se desili u Ukrajini i posvećenost Ujedinjenog Kraljevstva da podrži Ukrajinu”, rekao je on.

Dodao je da tokom svojih više od 20 godina služenja u britanskoj vojsci nikada nije vežbao van centralne oblasti za obuku (CTA), pri čemu je morao da se drži Solsberi Plejna u Velikoj Britaniji ili Zenelagera u Nemačkoj. “Tokom ‘Prolećne oluje’ nismo bili ograničeni na CTA, bili smo napolju i obilazili lokalno područje”, objasnio je on.

“Vežbali smo izvan ograničenja tradicionalnih terena za obuku. To je značilo tenkove na putevima koji prolaze kroz privatno i javno zemljište. To dodaje gravitaciju treningu, ali je takođe i vežbanje na zemlji koju ćemo možda morati da branimo.”

Od posebnog interesa je predstavljanje tenka “Challenger 2”, od kojih je 14 Ujedinjeno Kraljevstvo poklonilo Ukrajini ranije ove godine, a jedan broj je uzet iz vojnih zaliha. Tenkovi na vežbi imaju dodatni oklop na bokovima, koji su nadograđeni kako bi pokazali “mislimo na posao”.

“Znamo da naš protivnik poštuje samo snagu”, dodao je potpukovnik Vilson. “Želimo da pokažemo sposobnosti britanske vojske u njenoj apsolutnoj snazi.”

Nedavno je “Challenger 2” pobedio na međunarodnom tenkovskom takmičenju u Letoniji, pobedivši glavni američki borbeni tenk “Abrams“.

“To pokazuje da je naš glavni borbeni tenk još aktuelan i pojačava strateški narativ da taj tenk šaljemo Ukrajini. To pokazuje da je to neverovatan glavni borbeni tenk na liniji fronta”, rekao je on.

Potporučnik Hari Blumfild, 23-godišnji vozač tenka, dodao je da je “Challenger 2” “poznat sa razlogom”.

“Najbolji je na svetu, svi to znaju. Zato smo Ukrajini dali 14”, rekao je on. “Žalosno je ono što se dešava u Ukrajini, ali sve dok estonskoj vojsci dajemo mir da zna da ima NATO na svojoj strani, oni znaju da ne žive sami na granici sa Rusijom. Ovde smo da pokažemo da imamo potencijal da pomognemo Estoncima, da imamo snagu i sveukupne sposobnosti borbene grupe.”

Ujedinjeno Kraljevstvo zadržava kontinuirano raspoređivanje u Estoniji kao deo svoje obaveze prema NATO-u, poznatog kao “poboljšano napredno prisustvo” (eFP). Na prošlogodišnjem samitu NATO-a dogovoreno je da će Velika Britanija povećati obim svoje obaveze prema eFP-u. Kao takva, ovogodišnja vežba je bila prvi put da je Ujedinjeno Kraljevstvo sprovelo raspoređivanje veličine brigade u Estoniju, uključujući na stotine više osoblja nego u prethodnim razmeštanjima.

Kao deo vežbe trupe iz 16. vazdušno-jurišne brigade padobranom su sletele u Estoniju, dok je oko 100 kraljevskih marinaca učestvovalo u noćnom prepadu na plažu, razmeštajući se s amfibijskog jurišnog broda Kraljevske mornarice HMS “Albion”. 45 komandosa je manevrisalo čamcem na naduvavanje, koji može da putuje brzinom do 20 čvorova, kroz talase su se približili plaži u Kabernemeu, na severnoj obali Estonije, pre nego što su se suočili s estonskim oružanim snagama. U međuvremenu, dva borbena aviona RAF tipa “Typhoon” bila su na čekanju kako bi pružili blisku vazdušnu podršku, informacije, nadzor i izviđanje tokom vežbe, omogućavajući integrisanu obuku između kopna, mora i vazduha.

Sa kampom Tapa, udaljenim samo 160 kilometara od ruske granice, vojnicima je proteklih godina bilo zabranjeno da rade sa živom municijom da ne bi “poslali pogrešnu poruku”.

Potpukovnik Al Rivet, iz Prve vazdušne armije, rekao je: “Ranije su nam govorili da to ne radimo jer bi se to smatralo zveckanjem sabljom”.

Međutim, danas, melodija NATO-a se promenila. Kako se “Prolećna oluja” bliži svom poslednjem delu, članovi RAF-a će izvoditi vežbe izviđanja i integracije vazduh-zemlja, uz vazdušne vežbe uz podršku četiri helikoptera “Wildcat” i pet “Apacča”, kao i tri borbena aviona “Typhoon”.

Potpukovnik Rivet je dodao: “Sada jačamo posvećenost Estoniji da će uvek imati vazdušnu podršku i odbranu”.

(Telegraf.rs)

Author: admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *