Popodne i uveče Srbija na udaru oluje: Očekuju se grmljavine, obilni pljuskovi i grad

Nastavlja se veoma promenljivo vreme, a atmosfera će i danas biti i više nego nestabilna.

Jučerašnji dan većem delu Srbije doneo obilne pljuskove sa grmljavinom, ali i jake grmljavinske oluje i nepogode.

Grad je pogodio pojedine lokacije, pri čemu je napravio šteteu u selima zapadne Srbije i zaustavio saobraćaj na auto-putu kod Jagodine, a grad je padao i u delovima Novog Beograda. Poseban problem u selima zapadne Srbije pravile su bujične poplave, pri čemu je u kratkom vremenskom intervalu palo preko 50, lokalno i do 80 mm kiše po kvadratnom metru.

Obilni pljuskovi sa grmljavinom nisu juče zaobišli ni glavni grad.

Nakon današnjeg tmurnog jutra i prepodneva, uz vrlo sparno vreme, u drugom delu dana nad Srbijom će ponovo biti idealnih uslova za grmljavinske nestabilnosti.

U toku poslepodneva, a naročito pred kraj dana i tokom večeri u većem delu Srbije očekuju se lokalni pljuskovi sa grmljavinom.

Nažalost, ponovo se ponegde očekuju grmljavinske nepogode sa gradom, olujnim vetrom i obilnim pljuskovima. U tim predelima palo bi i preko 30 mm, lokalno i preko 50 mm kiše po kvadratnom metru, što bi dovelo do bujičnih poplava.

Dakle, pri ovakvim padavinama ne postoji opasnost od izlivanja većih i srednjih reka, već od veoma malih rečnih tokova i potoka, koji u kratkom vremenskom intervalu nabujaju i za nekoliko metara, naprave veću štetu i isto tako vrlo brzo se vrate u svoje tokove. Inače, pri normalnom toku, visina ovih tokova je neretko do čukljeva.

Ukoliko se ovakve obilne padavine pojave u gradskoj sredini, u tim predelima može doći do urbanih poplava, dakle, ne zbog izlivanja reka, već zbog nemogućnosti da odvodni i kanalizacioni sistemi prihvate ogromnu količinu atmosferske vode u veoma kratkom vremenskom intervalu.

Veliki oprez preporučuje se danas i u saobraćaju, jer će putevi biti veoma mokri i klizavi, uz veće zadržavanje vode, a najveći oprez savetuje se kod pojava grmljhavinskih uslova i da se vožnja prilagodi uslovima u saobraćaju i vremenskim uslovima.

Veoma slična vremenska situacija očekuje se i drugo dana vikenda, ali i do kraja maja, a pljuskovi sa grmljavinom i oluje biće svakodnevna pojava.

I danas, ali i do kraja maja, jutarnje temperature biće od 11 do 17°C, tokom dana od 22 do 26°C, što su vrednosti oko ili malo ispod proseka za kraj maja.

S obzirom na to da će zbog padavina biti povećana relativna vlažnost vazduha, očekuje se i veoma sparno vreme.

(Telegraf.rs)

Author: admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *