Poslednje subote maja proslavlja se postojanje psa milog lika koga su obožavale kraljevske porodice

Svi volimo svoje pse, bez obzira na rasu kojoj pripadaju.

Ipak, današnji dan, 27. maj, posvećen je kucovu kraljevskog izgleda i držanja, podseća Petkeen.

Reč je o kavalirskom španijelu kralja Čarlsa, koji je dobio čak nacionalni, ali i internacionalni dan za proslavu svoje hrabre, odane i prijateljski raspoložene rase.

Poslednje subote u maju (ali i drugim danima krajem meseca), ove 2023. godine 27. maja, vlasnici i ljubitelji kavalirskih španijela kralja Čarlsa tradicionalno će se sastati na organizovanim šetnjama i posebnim događajima u čast ovih mališana dostojanstvenog izgleda.

Prve proslave ove rase odvijale su se u Australiji, ali se šetnje održavaju u zemljama širom sveta. One se organizuju subotom, kako bi deca koja čitave radne sedmice idu u školu i vlasnici koji rade od ponedeljka do petka, mogli da se pridruže. U šetnjama učestvuju stotine vlasnika i njihovih pasa, kao i ljubitelji rase koji nemaju svog kavalira, ali vole da provode vreme sa njima.

Kavalirski španijel kralja Čarlsa je uzgojen od toj španijela koji je bio popularan između 16. i 18. veka. Tek 1928. osnovan je prvi zvanični klub rase u Engleskoj, a rasa je nazvana kavalirski španijel kralja Čarlsa.

Kralj Čarls II je bio veliki obožavalac ove rase koja je po njemu i dobila ime. Ljubav ovog vladara prema psima bila je toliko jaka da je optužen da je zanemario svoje kraljevstvo i provodio previše vremena sa ljubimcima. Kralj Čarls II uvek je viđan sa najmanje tri španijela.

(Telegraf.rs)

Author: admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *