Beograd kao Havana: Za ovih 6 stvari u gradu ne treba vam ni 1 dinar – od noćnog prevoza do izleta za baku

Besplatan prevoz, izleti, vrtići, školske knjige, bazeni i fini novogodišnji pokloni. Nije utopija, već socijalna politika grada i opština.

Beograd je uveo mnoge besplatne sadržaje za svoje građane, a ideja je da se u budućnosti benefite ostvaruju putem “Beogradske kartice”.

Ovo su besplatne usluge i dobra koja važe za sve ili određene kategorije građana.

Školski pribor, novi ranac i nova, jesenja obuća, udari su koje roditelji moraju da podnesu krajem avgusta, taman kada se vrate s letovanja! Jedna od najvećih briga bili su – udžbenici. Sećate li se gužvi u Kosovskoj, berze polovnih udžbenika, redova ispred “Zavoda” i kalkulacije cena. Novi komplet udžbenika košta i nekoliko hiljada, možda i blizu 10.000 dinara!

Ove godine roditelji će imati bar tu jednu brigu manje. Svi osnovni i srednjoškolci dobili su pravo na besplatne udžbenike, odnosno, troškove će pokriti Grad Beograd.

I vrtići će od ove godine biti besplatni. Roditelji su, do sada, morali da izdvajaju po 5.500 dinara mesečno za državne predškolske ustanove, dok su za privatne, sa odbijenicom, imali pravo na subvencije.

Od ove godine roditelji neće plaćati ni ovih 5.500 dinara, najavljeni su potpuno besplatni vrtići.

Jedno od omiljenih mesta na kome Beograđani provode vrele letnje dane su – bazeni.

Mnogi gradski bazeni koncipirani su kao pravi tropski raj, pa sve podseća na jedan dan letovanja, ali u srcu Beograda.

Ipak, najveća prepreka do tog raja jeste ulaznica. Ako idete češće, vodite porodicu, stavka u budžetu može da bude značajna…

Međutim, od ove godine ulaz na sve državne otvorene bazene, kojih ima 9, biće – besplatan!

“U mnoge stvari koje sam najavljivao deo javnosti nije verovao. Socijalna politika i briga o ljudima nalaze se u vrhu mojih prioriteta. U budžetu Grada već je izdvojen novac za ovu namenu”, rekao je nedavno gradonačelnik Aleksandar Šapić.

On je objasnio da će svaki ulazak biti registrovan preko gradske kartice, koja će se “provlačiti” kroz aparat koji će se nalaziti na ulazu na bazene.

I komad odeće i par obuće mogu biti besplatni – grad je uveo novu politiku pomoći svim školarcima, kao i zaposlenima u prosveti.

Pred Novu godinu oni dobijaju vaučer od 6.000 dinara, a u budućnosti će se to pravo ostvarivati preko “Beogradske kartice”.

I mnoge beogradske opštine nude besplatne novogodišnje poklone za svoje najmlađe sugrađane.

Noćni prevoz, u periodu od ponoći do 4 sata ujutro neće se više plaćati. Grad je doneo odluku da ova usluga, koju mahom koriste mladi za povratak iz večernjeg izlaska, ali i radnici “treće smene” bude potpuno besplatna.

Prevoz ne plaćaju ni osobe starije od 65 godina, kao ni učenici osnovnih i srednjih škola.

Mnoge gradske opštine organizuju popularne besplatne penzionerske izlete.

Najstariji sugrađani imaju prilike da obiđu neko turističko mesto u Srbiji, druže se i ručaju.

Troškovi prevoza, ručka i smeštaja, ukoliko je reč o dvodnevnom izletu, obezbeđeni su budžetom opštine.

Sa grupom ide i lekarska ekipa.

(Telegraf.rs)

Author: admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *