Glasali Erdogan i Kiličdaroglu: Poručili šta očekuju od izbora

Aktuelni predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan i njegov protivkandidat Kemal Kiličdaroglu glasali su danas u drugom krugu predsedničkih izbora.

Erdogan, kandidat Narodnog saveza predvođenog Strankom pravde i razvoja (AK Parti), glasao je u pratnji supruge Emine, nakon čega je novinarima rekao da se prvi put u istoriji turske demokratije održava drugi krug predsedničkih izbora.

“U drugom krugu naravno nema stranaka. Postoje samo dva kandidata i zato verujem da će današnje brojanje glasova biti obavljeno vrlo brzo”, kazao je Erdogan te posebno pohvalio visoku izlaznost na izborima u Turskoj.

“U svetu ne postoji država u kojoj izlaznost dostiže 90 posto. Turska je na najbolji način pokazala demokratsku zrelost izlaznošću do 90 posto. Verujem da će i danas biti isto tako”, rekao je.

Erdogan je izrazio želju da izbori budu od koristi za celu državu i građane, prenosi Anadolija.

Kilicdaroglu je na biračko mjesto stigao u pratnji supruge Selvi, a odmah posle glasanja rekao je da veruje u pobedu.

“Pobedićemo, videćete, verujem u volju naroda”, rekao je Kilicdaroglu novinarima te dodao i pozvao građane da izađu na glasanje.

“Verujem da će zdrav razum naroda i demokratija pobediti”, poručio je on.

Više od 64 miliona građana Turske s pravom glasa, u drugom krugu bira između aktuelnog predsednika Erdogana i kandidata opozicionog Nacionalnog saveza Kemala Kiličdaroglua.

U prvom krugu izbora održanom 14. maja, Erdogan je osvojio 49,5 posto glasova, a lider turske opozicije Kemal Kiličdaroglu, skupio je 44,89 posto glasova.

(Telegraf.rs)

Author: admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *