Grmljavinske oluje potopile delove Vojvodine, na udaru i Mačva: Najkritičnija situacija u ovim gradovima

Kasnije posle podne nad Vojvodinom je atmosfera postala veoma nestabilna. Deo grmljabonskih pljuskova stigoa je severoistočnom visinskom strujom iz Rumunije do istoka Banata.

Nešto posle 16 časova, snažne grmljavinske oluje nastale su nedaleko od Beograda, pri čemu se veoma obilni pljuskovi sa grmljavinom obrušili na Dobanovce, Ugrinovce, Surčin, potom i na Batajnicu, Staru i Novu Pazovu, Inđiju i druga mesta širom Srema.

Pred sam kraj dana nove jake grmljavinske oluje formirale su se širom Vojvodine i kretale su se severoistočnom visinskom struju dalje prema jugozapadu.

Na najjčem udaru grmljavnskih nepogoda našao se veći deo Banata, jug Bačke i veći deo Srema.

Ovi predeli bili su na udaru veoma obilnih pljuskova, uz jako električno pražnjenje.

Lokalno je pao grad.

U kratkom vremenskom intervalu pal0 je preko 30 milimetara kiše po kvadratnom metru, lokalno i preko 50 mm, pri čemu se nastale poplave.

Poplave su nastale ne zbog izlivanja reka, već zbog nemogućnosti da odvodni i kanalizacioni sistemi prihvate ogromnu količinu atmosferske vode u kratkom vremenskom interavlu.

Najkritičnija sitiacija bila je na području Zrenjanina, Novog Sada i Inđije, ali i okolnih mesta, pri čemu se delovi ovih gradova našli pod vodom. Poplavljene su i mnoge saobraćajnice, ali i veliki broj domaćinstava.

Grad je naneo veću štetu poljoprivrednim i ratarskim kulturama.

U ovom času, snažan grmljavinski sistem sa veoma obilnim pljuskovima premešta se preko Srema ka Mačvi i pogodiće Šabac, ali i delove Mačve, tako da će tokom večeri širom Srema, Mačve i Podrinja biti veoma obilnih pljuskova sa grmljavinom, uz opasnost od urbanih poplava.

U ostalim predelima Srbije sitacija se polako smiruje.

(Telegraf.rs)

Author: admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *