“Pojedinci koriste automobil kao oružje. Evo kako planiramo to zaustaviti”

Vlada Kantona Sarajevo danas je održala vanrednu sjednicu, a nakon što je Armin Berberović, pod utjecajem alkohola i bez položenog vozačkog ispita, vozeći Mercedes pokosio tri pješakinje. Jedna od njih, dr. Azra Spahić, preminula je na mjestu nesreće.

Njena kolegica, doktorica iz Zenice, u teškom je stanju u bolnici i dalje, a povrijeđena je još jedna pješakinja.

Nakon što su navedene mjere prezentirane, javnosti se obratio i ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica.

Na početku svog obraćanja, Katica je uputio izraze dubokog saučešća porodici dr. Azre Spahić.

Šta nismo naučili iz prošlosti: Azra, Selma, Edita i Hava ubijene su na pješačkim prijelazima

“Postoje pojedinci koji upotrebljavaju automobile kao oružje”, počeo je ministar Katica, podsjetivši kako su još prošle godine u MUP-u formirali radnu grupu u kojoj su profesori, komandiri, te bivši komesar Zeničko-dobojskog kantona Semir Šut, za kojeg je Katica rekao da je uspješno smanjio saobraćajnu delikvenciju na području ZDK.

Ta Radna grupa kreirala je smjernice za poboljašnje sigurnosti saobraćaja, te odredila mjere.

“Međutim, osnovna karakteristika problema po ovom pitanju jeste nepostojanje mogućnosti za provođenje radnji oduzimanja vozila, koji ga zloupotrebljavaju. Otkrit ću vam da smo imali 178 zahtjeva prema prekršajnim odjeljenima suda za oduzimanje vozila, ali mi nismo naišli na pozitivne reakcije.

Pazite ovo, mi građanu možemo naplatiti kaznu 500 KM, jer pije alkohol u parku, a sjedne takav u automobil i kaznimo ga – 50 KM. Eto, to je nešto što želimo mijenjati. Želimo žestoke kazne za obijesnu vožnju”, naveo je Katica.

Otkrio je da prekosutra, u utorak, 30. maja, imaju sastanak s predstavnicima općinskog suda, prekršajno odjeljenje, pa će vidjeti šta i kako dalje.

Kazao mu je da mu je jako žao, te da “cjelodnevno radimo, policijski službenici su na terenu”.

Dodao je i kako imaju četiri presretača koja su na ulicama 24 sata, te da su za tri mjeseca izdali 10 hiljada prekršajnih naloga.

Foto: Avaz

“Jasno mi je da je ovo sve narušilo osjećaj sigurnosti, nama je to jasno, ali činimo sve što je u našoj moći da ovo smanjimo. Neodgovornih pojedinaca uvijek ima, ali ćemo pokušati da to što je moguće više smanjimo u budućnosti”, nastavio je ministar unutrašnjih poslova u Kantonu Sarajevu.

Otkrio je i da će od četvrtka na ulicama Sarajeva biti novi policajci, da će zaposliti još 250 policajaca – ove godine imaju ogroman odliv kadrova – te da će se dodatno aktivirati i tehnički putem moblinih radara, presretača. Naveo je i kako je razgovarao s državnim ministrom prometa i komunikacija Edinom Fortom, te da je doznao da će se Zakon o osnovama sigurnosti saobraćaja ponovo mijenjati, jer ovakav ne odgovara stanju na terenu.

Author: admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *