Skandal trese Grčku: 15 dece umrlo tokom operacije srca, sve ih operisao isti kardiohirurg

Grčka policija i pravosuđe pokrenuli su tajnu istragu o velikom broju smrtnih slučajeva dece prilikom operacija na srcu koje je izvodio jedan kardiohirurg.

U središtu slučaja koji je objavio list TO BIMA nalazi se dečji kardiohirurg, protiv koga su roditelji podneli pismenu tužbu 2021. godine. U prijavi se navodi 15 smrtnih slučajeva u najmanje jednoj klinici za dečju hirurgiju.

Roditelji tvrde da je dotični doktor “lažni mesija”. Žale se da je tokom 70 operacija urađenih od 2020. do 2021. godine u jednoj klinici “20 odsto dece umrlo“, dok se mnoga “nikada nisu osvestila i žive kao biljke”, prenosi Protothema.

Inače, stopa mortaliteta u Evropi za takve operacije kod dece je između dva i četiri odsto.

Prema informacijama, pomenuti lekar je početkom 2019. godine izbačen iz privatne bolnice koja je tad promenila vlasnika. Otišao je u drugu privatnu bolnicu, ali je i odatle otpušten, dok je odeljenje na kome je operisao izgubilo licencu za obavljanje dečije kardiohirurgije.

Isto se dogodilo i u trećoj bolnici, a danas prema istim informacijama dotični lekar nalazi u Istanbulu, gde se takođe suočava sa više desetina prijava.

Doktor je, tvrde roditelji, navodio brojne izgovore zašto operacija nije uspela, okrivljujući aparate ili osoblje intenzivne nege, a čak je krivio i roditelje što su navodno odlagala operisanje dece.

Za žalbe su saznali bivši ministar zdravlja Tanos Pleuris i zamenik ministra Minas Gaga, koji su osnovali komisiju za proveru ovih navoda.

(Telegraf.rs)

Author: admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *