Stanivukoviću opomene pred tužbu od 23 miliona KM

BANJA LUKA – Banjalučka firma „Cinema tower“ uputila je gradonačelniku Banjaluke Drašku Stanivukoviću opomenu pred tužbu i zahtjev za naknadu štete veće od 23 miliona KM zbog zaustavljanja izgradnje stambeno-poslovnog kompleksa na lokaciji bivšeg kina „Kozara“ u centru Banjaluke, otkriva CAPITAL.

Advokati ove firme čiji je većinski vlasnik Vedran Savić najavljuju tužbu protiv grada za naknadu oko 3,5 miliona KM koliko je ova firma uplatila gradu na ime rente i drugih naknada, kao i podnošenje zahtjeva za naknadu štete i izgubljene dobiti većoj od 20 miliona maraka.

U opomeni pred tužbu koja je u posjedu našeg portala iz ove firme podsjećaju da su kao vlasnici zemljišta na lokaciji bivšeg kina „Kozara“, 8. februara prošle godine pribavili građevinsku dozvolu za izgradnju stambeno-poslovnog objekta u skladu sa važećim regulacionim planom koji je donesen 2018. godine.

„Prilikom pribavljanja građevinske dozvole, „Cinema tower“ je savjesno i odgovorno po zahtjevima Grada Banjaluka platilo sve neophodne i tražene troškove. Oni se odnose na uplatu naknade za uređenje gradskog građevinskog zemljišta, rente, naknade za eksproprijaciju, naknade za katastar i administrativne takse u ukupnom iznosu od 2,6 miliona KM“, navodi se u opomeni pred tužbu.

Iz ove firme podsjećaju dalje da je Ustavni sud Republike Srpske 13. jula prošle godine donio odluku kojom je regulacioni plan stavio van snage uz obrazloženje da nije donesen u skladu sa Ustavom.

„Bitno je napomenuti da je Ustavni sud ustanovio da su prilikom donošenja regulacionog plana načinjene proceduralne, a ne suštinske (stručne) greške. Pri tome je nesporno da je odgovornost za donošenje te neustavne odluke na organima grada Banjaluka, pa će samim tim i sve negativne posljedice pasti na teret grada“, ocjenjuju iz „Cinema towera“.

S obzirom na to da je Grad Banjaluka proceduru izmjene Regulacionog plana za navedeno područje pokrenuo još u oktobru prošle godine, navodi se dalje, a da do danas ništa nije učinjeno, čak nije izabran ni nosilac izrade regulacionog plana, ovim putem zahtijevamo hitno postupanje i provođenje postupka izmjene Regulacionog plana.

„Nepostupanje po toj odluci dovelo je „Cinema tower“ u vrlo nezavidan, težak i neravnopravan položaj u odnosu na druge investitore koji su takođe pogođeni navedenom odlukom Ustavnog suda RS“, navodi se u opomeni.

Javno je poznato, navodi se dalje, da se regulacioni planovi u strogom centru grada koji su konkurentni našem projektu donose ubrzanim tempom i da se izlazi u susret investitorima, dok je naše privredno društvo zaustavljeno u realizaciji svog projekta.

„Prethodna atmosfera linča i brojni nasrtaji neodgovornih pojedinaca kojima smo bili izloženi sada su zamijenjeni očiglednim opstrukcijama. Nije nam poznato da li se to radi sa namjerom ubiranja jeftinih političkih poena ili onemogućavanja konkurencije podobnim investitorima, ali ovakvo postupanje produbljuje probleme i povećava ionako veliku štetu koju trpi „Cinema tower“, ocjenjuju iz ove firme.

Zbog svega navedenog iz ove firme upozoravaju da će „u narednim danima pokrenuti postupke radi neosnovanog bogaćenja Grada Banjaluka za uplaćena sredstva u iznosu od 3,5 miliona KM kojima sve ovo vrijeme raspolaže grad, a koji se na ime zakonskih zateznih kamata svaki mjesec uvećava za dodatnih 50.000 KM“.

Odgovornost na Stanivukoviću

„Takođe, obavještavamo vas da pripremamo i tužbeni zahtjev za naknadu svih vidova štete koju je „Cinema tower“ pretrpio u proteklom periodu koji je već sada veći od 20 miliona KM. Ponavljamo da je isključiva odgovornost za svaki vid štete koju trpi ili koju će trpiti naša firma na Gradu Banjaluka“, poručuju iz ove firme.

Da li je to greška prethodne ili sadašnje gradske administracije, navodi se na kraju, za Grada Banjaluku i našu firmu ne znači ništa, jer će štetu platiti svi građani Banjaluke.

„Smatramo da vi kao gradonačelnik imate obavezu da spriječite dalju eskalaciju i nastajanje nove štete. Još jednom ponavljamo da tražimo hitno postupanje po usvojenoj odluci o izradi regulacionog plana, kao i hitno i cjelovito rješavanje problema u kojima se svi nalazimo“, zaključuje se u opomeni pred tužbu „Cinema towera“.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković nije odgovarao na naše pozive i poruke u kojima smo tražili njegov komentar na navode iz opomene pred tužbu.

Author: admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *