Zašto se najviše nesreća u BiH dešava upravo u Sarajevu?

U tragediji koja je potresla cijelu Bosnu i Hercegovinu, zbog tuđe nesavjesne i neprilagođene vožnje, ugašen je život mlade Azre Spahić. Dvije djevojke, koje su s njom prelazile obilježeni pješački prelaz, zadobile su teže tjelesne povrede.

Nesreća se dogodila oko 23:30, a osumnjičeni je uhapšen tri sata poslije. Za sada, svi oni koji voze velikim brzinama po sarajevskim cestama bivaju kažnjeni novčano.

Da iste nisu velika opomena, govori i podatak da se najviše nesreća tokom prošle godine dogodilo upravo u Kantonu Sarajevo.

Sarajevski profesor: Saobraćajna policija mora biti na ulici

Nepropisna brzina i brzina neprilagođena uslovima na putevima su jedan od najčešćih uzročnika izazivanja saobraćajnih nezgoda, a potom slijede saobraćajne nezgode nastale pod uticajem alkohola i drugih opojnih sredstava

Uvidom u izvještaj Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMKA) koji bilježi ovu crnu statistiku, došli smo do podataka da je u posljednje tri godine na bh. cestama poginula 721 osoba!

Najveći broj saobraćajnih nezgoda zabilježen je na ulicama u naselju, a zatim na magistralnim, lokalnim, pa regionalnim putevima. Najveći broj saobraćajnih nezgoda na području Federacije BiH u 2022. godini dogodio se na području Kantona Sarajevo, sa procentualnim učešćem od oko 39,26 %, zatim slijede Tuzlanski kanton sa procentualnim učešćem od oko 13,76 %, Zeničko-Dobojski kanton sa procentualnim učešćem od 12,26 %, Unsko-sanski kanton sa procentualnim učešćem od 10,58 %, Hercegovačko-neretvanski kanton sa procentualnim učešćem od 8,20 %.

CRNA STATISTIKA: Za tri godine u BiH 721 osoba poginula u saobraćajnim nesrećama

Author: admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *