Ženu zaprosio u letu, prvi put skočio iz letelice sa 16 godina: Ranko je među najstarijim padobrancima Balkana

Na “Skoku prijateljstva” koji se i ove godine organizovao na aerodromu “Lisičji jarak”, okupilo se mnogo ljubitelja padobranstva, a među najstarijima je bio i Ranko Safirović (69) iz Banjaluke. Uz Ibrahima Kalesića, poznatijeg kao deka Ibra, koji je najstariji padobranac u celoj Evropi, Ranko je jedan od onih koji u poznim godinama i dalje čuvaju mladalački duh.

Kako je objasnio za Telegraf.rs, prvi skok je načinio pre 50 godina, a jedno vreme ga je obučavao i poznati Ibrahim Kalesić. S obzirom na to da već duže vreme zajedno posećuju ovu manifestaciju koja se od 1993. godine održava kod Beograda, kaže da mu je ovaj skup omiljeni deo njegove karijere.

Većinu svojih želja sam već ispunio, sada mi je drago što imam ovoliko godina i još uvek sam fizički spreman da mogu s društvom i kolegama da skačem. Svuda nas dočekaju lepo i uživam svaki put kad se sretnemo – počinje svoju priču padobranac iz Banjaluke.

Objašnjava nam da se prvi put našao u vazduhu sa samo 16 godina, a strah kod njega nije postojao.

– Nisam imao strah jer mi je brat tad već skakao sa padobranom i tada je polagao za instruktora. Ja sam mu bio prvi učenik, u njega sam imao puno poverenje, pa se nisam plašio. Posle sam postao sportista i instruktor kao i on. Imam 1.202 skoka – kaže nam on.

Ranko dodaje da ne može da izdvoji jedan skok koji će mu zauvek ostati u sećanju, jer je svaki lep na svoj način, te želi sve da ih zapamti. Ipak, upravo je svoju ljubav prema sportu spojio sa najbitnijim trenucima u životu i odlučio da sadašnju suprugu zaprosi baš na ovaj način.

– Svaki skok mi je lep na svoj način. Ipak, jedan od najlepših skokova je kada sam skočio na imanje svojih roditelja i kada sam zaprosio svoju ženu. Skočio sam u jedno dvorište i pred njenim rodoteljima je zaprosio, te situacije su mi ostale u najlepšem sećanju – objašnjava naš sagovornik.

O padobrancu koji je u Evropi poznat kao najstariji po broju godina, ali po duhu i dalje mlad, Ibrahimu Kalesiću, ima samo reči hvale. Prijateljstvo traje već 50 godina, a deka Ibra naučio ga je važnim životnim i sportskim lekcijama.

– Ibro je fenomenalan čovek, upoznao sam ga pre 50 godina kada sam bio učenik padobranac u Sarajevu i mi neiskusni smo ga molili da nam raspetlja padobran, uvek am je probleme rešavao začas posla. I dan danas se družimo i srećemo – pojašnjava naš sagovornik.

Na pitanje koja je tajna mladalačkog duha Ranko nema odgovor, ali jedno zna – padobranstvo je sport koji svi treba da probaju bar jednom, jer se takav osećaj nigde druge ne može pronaći.

– Mi padobranci volimo da kažemo da je pad zapravo let. Kada skačemo mi letimo i tad se osećamo fenomenalno. Svima preporučujem da izaberu ovaj sport kao hobi jer mnogo pruža i daje – zaključuje on.

(Telegraf.rs)

Author: admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *