Čampara: Odgovornost je MUP-a KS, ne trebamo se praviti slijepi

Zastupnik NiP-a u Skupštini KS i bivši ministar unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara gostovao je u Jutarnjem programu BHRT-a u kojem je dao osvrt na dešavanja koja su obilježila dane za nama, prenosi Klix.

Vezano za saobraćajnu nesreću koja se dogodila u petak navečer, a koja je potresla bh. javnost i u kojoj je ubijena Azra Spahić, Čampara kaže da je to samo jedan od primjera kada se “neka budala napije, uzme auto i vozi bez vozačke i ubije jednu mladu djevojku”.

Oko toga da li se ova tragična saobraćajna nesreća mogla spriječiti, on dodaje da kako je to zapravo jedan kontinuirani proces, na kojem se treba raditi duži vremenski period.

“Jedan kontinuirani proces, pooštravanje kaznene politike, kamera, ležećih policajaca, policajca koji su stalno prisutni na teretnu, treba slušati struku, saobraćajni fakultet. Moglo se uraditi više, treba se raditi, svjesni smo situacije, vidimo nekada šta se dešava pogotovo u večernjim satima. Treba raditi na prevenciji, ali i kaznenoj politici”, mišljenja je Čampara.

Dodaje također kako ovo nije prvi da nakon svake tragedije saznamo da neko nije imao vozačku.

Smatra da je odgovornost na MUP-u KS, ali i na svima nama.

“Odgovornost je MUP-a KS, ne trebamo se praviti slijepo i govoriti da niko nije kriv. Mlada djevojka izađe i jedan luđak je ubije. Međutim, šta će značiti ako neko podnese ostavku, to ne može vratiti jedan mladi život”, dodaje Čampara.

Što se tiče novih mjera koje je Vlada KS jučer donijela, Čampara kaže da nisu rješenje.

“To je jedna fula, nije rješenje ograničavanje brzine sa 60 na 50 km/h. Nisu krivi oni koji voze 60 na sat, već oni koji voze 120 u alkoholiziranom stanju. Dobre mjere su pojačano prisustvo policije”, smatra on.

Author: admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *