Dramatični snimak iz gradskog prevoza u Šarlotu: Vozač i putnik potegli oružje, u autobusu bilo još ljudi

Nedavno objavljeni snimak nadzorne kamere pokazuje dramatičnu pucnjavu između vozača javnog autobusa u Severnoj Karolini i putnika, i to dok je autobus bio u pokretu, a u njemu još putnika.

Pucnjava se dogodila 18. maja u autobusu Sistema prevoza za područje Šarlota (CATS), nakon što je putnik zamolio vozača da siđe između stanica u blizini tržnog centra “Steele Creek Premium Outlet Mall”, saopštila je agencija za saobraćaj, javlja “ABC News”.

Tokom približno dvominutne razmene, putnik, kog su vlasti identifikovale kao 22-godišnjeg Omarija Šarifa Tobajasa — može se čuti kako  na snimku, koji je u petak objavio CATS, govori: “Dodirni me! Usudi se da me dodirneš! Razbiću te!”.

Tobajas se zatim udaljava i može se videti kako vadi vatreno oružje iz džepa jakne, dok se vide još dva putnika koji sede u autobusu.

Vozač, koga su CATS identifikovali kao Dejvida Fularda, tada vadi svoje vatreno oružje i obojica razmenjuju brzu paljbu. CATS je saopštio da nije u stanju da utvrdi ko je prvi pucao. U providnoj pregradi koja odvaja vozača od putnika može se videti više rupa od metaka.

Vozač je zatim zaustavio autobus i napustio svoje sedište dok je Tobajas puzao prema zadnjem delu autobusa. Dvoje putnika je takođe brzo prešlo u zadnji deo autobusa tokom razmene vatre.

Vozač je nastavio da puca iz pištolja nakon prve razmene, pokazuje video-snimak. Dok je stajao u prolazu, pucao je prema zadnjem delu autobusa gde se Tobajas sagnuo u zaklon. Nakon što su Tobajas i još jedan posmatrač uspeli da otvore zadnja vrata i izađu, Fulard je izašao na prednja vrata autobusa i ponovo pucao na Tobajasa, rekao je CATS.

Obojica muškaraca su ranjena u pucnjavi — vozač u ruku i Tobajas u stomak — i prevezeni su u lokalnu bolnicu, saopšteno je iz CATS-a. Očekuje se da će se obojica oporaviti od zadobijenih povreda.

Na snimku se moglo videti i kako se jedan od prolaznika ruši na zemlju dok je Tobajas izlazio iz autobusa, iako su oba putnika ostala nepovređena u incidentu.

Policajci iz policijske uprave Šarlot-Meklenburg izašli su na lice mesta i zaplenili oba vatrena oružja, saopštila je policija.

Privremeni izvršni direktor CATS-a Brent Kejgl nazvao je incident “tragičnim izrazom nasilja vatrenim oružjem u zajednici”.

“Nećemo moći sami da rešimo ovaj problem. Međutim, CATS je posvećen tome da učini sve što je u našoj moći da reši ovaj problem sa policijom i našim poslovnim partnerima koji zapošljavaju i upravljaju našim autobuskim operaterima”, naveo je Kejgl u saopštenju.

Tobajas je u međuvremenu uhapšen i optužen za napad smrtonosnim oružjem i nanošenje ozbiljnih povreda, pretnje i nošenje skrivenog vatrenog oružja, saopštila je policija. Trenutno je u pritvoru u zatvoru okruga Meklenburg.

Policijska uprava Šarlot-Meklenburg još nije saopštila da li će protiv Fularda, koji je otpušten, biti podignuta optužnica. Kompanija, inače, ne dozvoljava zaposlenima da nose oružje dok rade, saopšteno je iz CATS-a.

Fulardov advokat rekao je da je imao pištolj jer se nije osećao bezbedno na poslu.

Iz CATS -a su takođe naveli da Fulard nije poštovao standardne bezbednosne protokole, uključujući deeskalaciju, tokom svađe.

“Devedeset devet procenata CATS tranzita se dešava bez potrebe da ijedan operater koristi protokole za hitne slučajeve. U ovom slučaju, operater nije koristio nijedan”, saopšteno je iz CATS-a, uz napomenu da je Fulard mogao jednostavno da pusti putnika iz autobusa između stanica i tako smiri situaciju.

(Telegraf.rs)

Author: admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *