Elvedin i Elvis sa ekipom krijumčario arome za nargilu, brendiranu garderobu…

Optuženi se terete za organizirano prekogranično krijumčarenje većih količina tekstilne i akcizne robe te prodaju neocarinjene robe na tržištu BiH, čime su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist.

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju podigao je optužnicu protiv:

  • Dacić Elvedina, rođenog 1987. godine u Novom Pazaru, Srbija, nalazi se u pritvoru, državljanina Srbije,
  • Brunčević Elvisa, rođenog 1980. godine u Novom Pazaru, Srbija, nalazi se u pritvoru, državljanina Srbije,
  • Čarovac Omera, rođenog 1989. godine u Novom Pazaru, Srbija, nalazi se u pritvoru, državljanina Srbije, i
  • Salima Čavčića, rođenog 1966. godine u Rogatici, državljanina BiH.

Optuženi se terete da su, u vremenskom periodu od početka mjeseca novembra 2022. godine do polovine mjeseca januara 2023. godine, kao članovi organizirane grupe za krijumčarenje i rasturanje neocarinjene robe, u više navrata vršili krijumčarenje tekstilne robe – raznih odjevnih predmeta poznatih svjetskih brendova, akcizne robe (aroma za nargilu), te druge vrste roba sa područja Srbije na teritoriju BiH, koju su prodavali njima poznatim osobama na području BiH i na taj način ostvarivali nezakonitu imovinsku korist, te nanosili štetu budžetu i građanima BiH.

Prema navodima optužnice, optuženi su kao vozači vozila, za izvršenje krivičnih djela koristili autobuse prevozničkih firmi kojima su upravljali, sa specijalno izgrađenim pregradama i skrovištima za krijumčarenje robe preko granice.

U nekoliko odvojenih radnji krijumčarena roba je otkrivena i oduzeta od strane službenika UIO BiH i Granične policije BiH.

Optuženi se terete da su počinili krivična djela – organiziranje grupe ljudi ili udruženja za krijumčarenje ili rasturanje neocarinjene robe iz člana 215. KZ-a BiH u vezi sa krivičnim djelom krijumčarenje iz člana 214. istog Zakona.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Author: admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *