Google eksperimentiše sa novim AI pretraživačem: Revolucionarna promena?

Google je započeo testiranje eksperimentalne verzije pretrage uz novi AI pretraživač Search Generative Experience (SGE), koji donosi odgovore veštačke inteligencije direktno u rezultate.

Uz lansiranje programa Search Labs, Google omogućava eksperimentisanje sa pretragom uz veštačku inteligenciju kroz SGE.

SGE predstavlja eksperimentalnu verziju pretrage koja prikazuje sažete odgovore veštačke inteligencije direktno u rezultatima, donoseći značajne promene u načinu internet pretrage. Novi pretraživač trenutno nije dostupan široj javnosti, već podrazumeva prijavu na listu čekanja za Search Labs program, koji je za sada ograničen na SAD.

SGE funkcioniše tako što na vrhu rezultata pretrage prikazuje kratak rezime generisan od strane veštačke inteligencije. Umesto tradicionalnih predloga konkretnih web stranica, Google prvo nudi nekoliko pasusa informacija koje je veštačka inteligencija “izvukla”. Tek nakon toga, korisnicima se predlažu linkovi na koje mogu kliknuti ukoliko žele više informacija.

Korisnici će takođe imati mogućnost da postavljaju dodatna pitanja direktno u SGE, čime će dobiti preciznije odgovore, bez potrebe za klikom na ponuđene linkove.

Ovaj način pretrage drastično menja način na koji ljudi pretražuju internet i čak i samu prirodu pretrage. SEO industrija će biti značajno pogođena, jer će linkovi postati manje važni u odnosu na rezime koji pruža veštačka inteligencija, prenosi Benchmark.rs.

Ukoliko korisnici prestanu da klikću na ponuđene linkove, to će imati veliki uticaj na poslovni model internet pretrage, jer će prihodi od poseta web stranicama automatski opasti.

Brzi razvoj veštačke inteligencije, uključujući ChatGPT bot, izazvao je globalnu trku u implementaciji ove tehnologije u različite programe i alate.

Kako se korporacije i startap kompanije bore za prednost u korišćenju generativne veštačke inteligencije, očekuje se da će i druge kompanije slediti Google-ov potez, s obzirom na nedavno uvođenje ChatGPT-a od strane Microsoft-a u Bing pretraživač.

(Telegraf.rs)

Author: admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *