Knjiga o detinjstvu Nikole Tesle, autorke Piroćanke Maje Cvetković Sotirov, "osvaja" Ameriku

Pisac za decu iz Pirota Maja Cvetković Sotirov, koja je na jedinstven način u svojoj knjizi “Čarobni jedrenjak: Priča o Nikoli Tesli” obradila detinjstvo Nikole Tesle, sve je popularnija u SAD-u, gde je ova knjiga već ušla u američke škole i to u okviru projekta “Introducing Tesla to Schools in America” (Predstavljanje Tesle u američkim školama).

Ovaj projekat realizuju Frenklinov institut iz Filadelfije i Teslina naučna Fondacija, takođe iz SAD-a.

Kako za Telegraf.rs kaže autorka Cvetković Sotirov, knjiga “Čarobni jedrenjak: Priča o Nikoli Tesli” prikazuje detinjstvo Nikole Tesle u svetlu upornosti i istrajnosti sa porukom deci da nikada ne odustaju od svojih snova.

Tesla je životna lekcija koja nas spaja. Moto knjige je: Kada detinjstvo odraste, vaspitanje se pretvara u životni put“, poručuje autorka i dodaje:

“U knjizi je u centru priče Teslino detinjstvo. Odrastanje velikog naučnika dovedeno je u opasnost, jer zla Vila Gromlina ima plan kako da Tesline pronalaske iskoristi za promenu naučnikovog razmišljanja, promeni mu put želja i ambicija, a potom preuzme kontrolu sveta zahvaljujući Teslinom znanju. Istorijsko-naučna priča dobija svoj zaplet, kada se devojčica Lana, dečak Luka, čuvar-vila Anđelina suprotstave Gromlininom zlu – u tome im pomaže nesvakidašnji junak dečje književnosti robotizovani vilenjak, u knjizi sam ga nazvala robovilan Viloid. Inače, Lana i Luka su realni likovi, oni zaista postoje: Luka je moj sin, a Lana Lukina sestra od rođenog stica i njihov poseban odnos je na zanimljiv, šaljiv način utkan u priču – to je odnos brata i sestre prepun zavrzlama i ogromne ljubavi”, navodi autorka i dodaje:

“Čitajući „Čarobni jedrenjak“, prolazimo sa junacima kroz Teslino detinjstvo (Smiljan), postajemo svedoci velikog naučno-isotrijskog trijumfa na Svetskom sajmu (EXPO-u) u Čikagu 1893, šetamo Teslinom laboratorijom u Njujorku, stojimo na vrhu Ajfelovog tornja u Parizu davne 1889, borimo se sa teškim slapovima Nijagare… I sve vreme analiziramo šta je dobro, a šta zlo, da li neprijatelji mogu biti na istoj strani, koliko je praštanje važno, mogu li čuvar-vile biti zamenjene robovilanima? Priča o Tesli otvara svet naučnog stvaralaštva svim generacijama, motiviše nas na nenametljiv način da istražujemo, razmišljamo“, kaže autorka knjige.

Knjigu je prevela Jelena Vitezović, a lekturu i korekturu američke verzije knjige uradila je Kris Priket iz Vašingtoga.Inače, početkom ove godine, pomenuta knjiga je dobila prestižnu nagradu Tesline naučne fondacije iz Njujorka. Nagrada je uručena u hotelu Njujorker, gde je živeo i radio proslavljeni svetski naučnik našeg porekla, sve do svoje smrti.

(Aleksandar Ćirić)

Author: admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *