Luksuzni brend automobila uvodi "hands-free" sistem: Vozači će menjati traku pogledom u retrovizor

BMW planira da ponudi mogućnost “hands-free” vožnje u Velikoj Britaniji na velikom broju modela.

Vozači će od sledeće godine imati mogućnost da sklone ruke sa volana na svim modelima nove serije 5, uključujući i električni i5, kao i BMW i7.

Naime, BMW planira da uzme zalet nakon što je u Velikoj Britaniji usvojeno pravilo, koje dozvoljava vozačima da skinu ruke sa volana pod uslovom da i dalje obraćaju pažnju na put (Level 2+ kada je reč o kategorizaciji autonomije).

Proizvođač automobila tek treba da finalizira da li će sistem biti dostupan kao mesečna pretplata, kao što je u pitanju sa Ford Mustang Mach E, ili kao jednokratna naknada pri kupovini.

Iako za sada još nije definisano na kakvim putevima će sistem moći da funkcioniše, gotovo je jasno da će minimalni uslovi zahtevati da to bude kolovoz sa dve trake i razdelnicima na sredini puta.

Automobil bi trebalo da signalizira ukoliko se nalazite na putu na kojem je upotreba sistema dozvoljena, ali će obraćati i pažnju da li je vozač fokusiran na put pomoću kamera.

Sistem sugeriše promenu trake koju vozač potvrđuje gledanjem u bočni retrovizor. Iste kamere će pratiti liniju pogleda vozača odobravajući pokret prenosi autocar.

(Telegraf.rs)

Author: admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *