Na 10 reka najveća opasnost od naglog porasta: Sa pljuskovima i grmljavinom ulazimo i u jun, prete li poplave?

Ovogodišnji maj protiče u znaku vrlo nestabilnog i kišovitog vremena.

Pre dve nedelje naš region bio je na udaru veoma snažnih ciklona, koji su donosili vrlo obilne padavine, dok su ekstremne padavine zabeležene u Hrvatskoj i na severozapadu Bosne. Došlo je do katastrofalnioh poplava. Kako su poplave nastale u slivu reke Save, ova reka zabeližila je ogroman porast.

Prethodnih desetak dana nivo Save naglo je porastao i na toku kroz Srbiju i to na pojedinim lokacijama za dva i više metara, pri čemu je kod Šapca nivo prešao redovnu odbranu od poplava i to za više pola metra.

Dobra vest je da se situacija sa vrlo obilnim padavinama na velikom području u regionu stabilizovala i da je Sava počela da opada, a pad se beleži i u na većem delu toka kroz Srbiju, osim u donjem toku i u Beogradu, gde je nivo ovog vikenda dostigao maksimalnu visinu od oko 490 cm i narednih dana sledi stagnacija, a potom i pad.

Većih problema duž Save u Srbiji nije bilo, a juče se Sava manjim delom prelila ispod Brankovog mosta i poplavila manji deo šetališta.

U prethodnom periodu i Dunav je zabeležio porast, pri čemu je kod Pančeva i Smedereva premašio redovnu odbranu od poplava, ali većih problema nema i neće biti, jer se u narednom periodu očekuje pad.

Inače, poslednjih dana vreme nad Srbijom veoma je nestabilno, uz svakodnevne obilne pljuskove i grmljavinske oluje sa gradom. Na mnogim lokacijama zabeležena je šteta od grada, a bilo je i manjih bujičnih poplava ili poplava u urbanim sredinama, ali ne zbog izlivanja reka.

Kako nas veoma nestabilno vreme očekuje i do kraja maja, ali i početkom juna, pljuskovi sa grmljavinom biće svakodneva pojava, uz opasnost od grmljavinskihb oluja i nepogoda.

Na pojedinim lokacijama očekuje se da padne i preko 30 milimetara kiše po kvadratnom metru u veoma kratkom vremenskom intervalu, a u narednih 5 dana dodatnih 20 do 40 mm, lokalno i preko 70-80 mm kiše po kvadratnom metru, što bi dovelo do rasta manjih i srednjih reka, dok se bitniji porast većih reka ne očekuje.

Dakle, do kraja maja i početkom juna usled obilnih padavina najkritičnija situacija očekuje se na manjim rekama, naročito na onim bujičnog karaktera, koji u normalnim okolnostima imaju visinu do članka.

Najveća opasnost od naglog porasta i dostizanja upozoravajućih nivoa očekuje se na Kolubari, Ubu, Tamnavi, Jadru, Likodri, Ljuboviđi, Skrapežu, Đetinji, Moravici i gornjem toku Zapadne Morave.

Ove manje reke i potoci pri obilnim padavinama nabujaju za nekoliko sati, a isto tako brzo se povuku i u svoja korita.

(Telegraf.rs)

Author: admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *