Oglasila se Hrvatica koju su spašavali sa Veleža: Jedan krivi korak i poskliznula sam se. Tu više nije bilo povratka

”Bio je to samo jedan krivi korak. Poskliznula sam se i tu više nije bilo povratka. Bila sam pričvršćena za sajlu i našla sam mali utor na litici na koji sam se mogla podbočiti. Da sam ostala visiti sve to vrijeme koliko im je trebalo da me spase, više ne bih bila živa”, rekla je alpinistica Vlatka Hrgović (61) koja se novinarima 24sata javila iz kantonalne bolnice ‘Dr. Safet Mujić’ u Mostaru u kojoj se trenutno nalazi.

Osjeća se dobro, koliko je to moguće s obzirom na četiri polomljena rebra koja ima, no još ne zna, kaže, kada će je otpustiti. Nakon što je stradala tokom planinarenja na planini Velež kod Mostara i povrijedila se, pokušali su joj prići helikopterom, ali ni nakon 20 naleta helikopter nije mogao blizu.

Detalji akcije GSS-a: Stotinjak ljudi spašavalo Hrvaticu koja je 12 sati visila s litice visoke 400 metara

Angažirali su GSS Mostar čiji su članovi uspješno došli do nje dok se nalazila na 400 metara nadmorske visine. Akcija spašavanja trajala je 12 sati.

“Bilo mi je teško. Svašta mi je prolazilo kroz glavu. To je samo djelić sekunde u kojem vam se sve preokrene. Tada shvatite u koliko ste opasnosti i čemu se zapravo izlažete i u što se upuštate. Obeshrabrilo me sve to. Nisam sigurna da ću ikad više planinariti”, rekla je žena za 24sata.

Vlatka Hrgović

Dodala je da je iskusna planinarka koja se ovim hobijem bavi već deset godina. Potvrdila je da joj se helikopter nikako nije mogao približiti, ali da su je na kraju spuštali konopom.

“Evo, baš je liječnik koji je bio tamo i spasio me sada tu kraj mene. Ne mogu vam opisati kako su dečki bili fantastični. Svaka im čast i hvala im što su mi spasili život”, rekla je planinarka, inače članica Planinarskog društva Gea. Kaže da joj je ovo prvi put da se povrijedila tokom planinarenja i da nikada ranije nije imala nesreću na planini.

Author: admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *