Osumnjičeni za likvidaciju policajaca se žali na uvjete u KPZ Sarajevo: Mala mi je ćelija

Sava Marinković protiv kojeg se, zajedno s Aleksandrom Macanom i Markom Trifkovićem, pred Kantonalnim sudom u Sarajevu vodi postupak za mafijašku likvidaciju pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, putem svojih advokata, žalio se na uvjete u KPZ-u Sarajevo, kao i na pojedine odluke Uprave ovog zatvora.

Marinković, koji je smješten u specijalnom odjelu KPZ-a Sarajevo, nezadovoljan je zbog toga što su prilikom šetnje u dvorištu uvijek prisutna dvojica stražara. U šetnju ga izvode kada u krugu nema drugih pritvorenika, što Marinkoviću, također, smeta, piše Avaz.

Prema mišljenju njegovog advokata Bojana Veselinovića, ovakve, pretjerane mjere osiguranja mogu utjecati na koncentraciju optuženog.

Marinković se požalio i na veličinu zatvorske ćelije, smatrajući da je prostorija u kojoj boravi previše mala.

Advokat Bojan Veselinović se na posljednjem ročištu požalio na krajnje rigorozne mjere KPZ-a Sarajevo kada je u pitanju čitanje dokazne dokumentacije u postupku koji se vodi protiv Save Marinkovića i ostalih.

Direktor KPZ-a Faruk Zubčević je braniocima prezentirao ove mjere, u vezi s čim je dostavio i akt.

S obzirom na to da se radi o obimnoj dokumentaciji, Zubčević je prvo odbio da se u pisanoj formi unosi materijal u zatvor, nakon čega je postupajući sudija Igor Todorović dao naredbu kojom se Savi Marinkoviću mogu dostaviti skenirani materijali i tako mu omogućiti elektronski uvid.

To je prouzrokovalo da direktor KPZ-a Sarajevo zahtijeva da se sav materijal snimi na „reader“ čitač ili da se donese laptop, po mogućnosti nov, kojem bi se trajno izvadila mrežna kartica, trajno uklonila mogućnost Wi-Fi konekcije i isključile još tri opcije, USB portovi, čitač SD kartica i čitač optičkih diskova. Sve ove radnje direktor KPZ-a je zahtijevao da uradi ovlašteni servis i da za svaku radnju koju je uradio napiše vrijeme, mjesto i datum kada je ove segmente uklonio te da sve ovjeri i potpiše ovlašteno lice tog servisa.

Advokati su to saopćili sudiji Todoroviću, koji im je sugerirao da sve sporno rasprave s Upravom KPZ-a.

Nastavak suđenja Marinkoviću i ostalima zakazan je za utorak, 30. maj, kada će Tužilaštvo nastaviti sa saslušanjem svojih svjedoka.

Author: admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *