Otkriven izgubljeni svet od 417 gradova drevnih Maja: Imali su sjajan sistem autoputeva

Areholozi su otkrili su “prvi sistem autoputeva na svetu” koje su drevne Maje izgradile u zabačenim delovima džungle u Gvatemali.

U intervjuu za Washington Post, istraživači iz zajedničke američko-gvatemalske studije koju je objavila izdavačka kuća univerziteta Kembridž u decembru, navode da su otkrili 417 gradova starih oko 3.000 godina, koji su povezani “super autoputervima” dugim 177 kilometara.

Ovo otkriće navodi istoričare da se preispitaju šta znaju o civilizaciji drevnih Maja.

Otkriće mreže puteva i gradova, hidrauličnih sistema i poljoprivredne infrastrukture ukazuje na to da su zajednice koje su živele u Centralnoj Americi bile naprednije nego što se pretpostavljalo, navodi list.

Ova otkrića, kako se dodaje, odražavaju “društveno-ekonomsku organizaciju i političku moć”.

Izgubljeni svet datira od 1.000. godine pre naše ere pa do preklasične epohe Maja koje su se prethodno smatrale nomadskim društvom lovaca.

Otkrića iz džungle u El Miradoru na jugu Gvatemale predstavljaju prekretnicu, smatra vodeći autor studije Ričard Hansen.

Do džungle na meksičko-gvatemalskoj granici može se doći samo helikopterom pa zatim kroz gustu šumu punu zmija i jaguara.

“Znamo da je preklasični period bio izuzetno kompleksan i arhitektonski sofisticiran kada su izgrađene neke od najvećih građevina u istoriji čovečanstva”, rekao je Hansen.

Otkrića otkrivaju “veliki deo istorije čovečanstva za koju nismo znali”, rekao je on za Post.

Ovaj naučni tim iz SAD i Gvatemale mapira oblasti u Centralnoj Americi od 2015. godine koristeći specijalnu tehnologiju koja laserski registruje arheološke lokalitete.

Zahvaljujući toj tehnici, naučnici su otkrili drevne brane, rezervoare, piramide, platforme, mrežu puteva pa čak i igrališta.

(Telegraf.rs)

Author: admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *