Preko 8.500 građana potpisalo peticiju kojom se traži da u Sarajevu ograničenje brzine bude 40 km/h

Jučer je portal Crna hronika objavila online peticiju Sarajke Samire Nuhanović koja je nazvana “Zaustavimo ubice na cestama Sarajeva”, a za 24 sata je peticiju potpisalo preko 8.500 građana.

Sarajka pokrenula peticiju: Ograničenje brzine da bude 40 km/h i da se oduzima vozačka ko tri puta prekorači brzinu

“Kao posljedica nesavjesnog ponašanja vozača, ginu nam djeca na ulicama našeg grada. Ostaju trajni invalidi. Ožalošćene porodice zauvijek osakaćene gubicima. Ovo se tiče svakoga od nas. Vašeg djeteta kojeg šaljete u školu i treninge. Vaših roditelja. Vas samih. Ovom peticijom podržavate inicijativu koja će biti upućena na Vladu Kantona Sarajevo, da kao posljedicu tragičnom ubistvu i povredama koje su se desile 26.05. na ulicama našeg grada pokrene mjere na suzbijanju nedopustivog kriminalnog ponašanja”, navedeno je u peticiji.

Više od 8.500 građana traži da se u Sarajevu drastično smanji brzina kretanja vozila na maksimalnih 40 km/h, te trajno oduzimanje vozačke dozvole vozačima koji imaju tri prekršaja bilo kakvog prekoračenja brzine.

Pored ova dva zahtjeva, građani traže i postavljanje sigurnosnih kamera na svakoj raskrsnici u Sarajevu, postavljanje ležećih policajaca na manjim razmacima od onih gdje su postavljeni sada, osiguranje naplate već postojećih kazni i drastično povećanje kazne za bilo kakva prekoračenja brzine.

Samira Nuhanović očekuje da će preko 10.000 ljudi potpisati ove zahtjeve.

Podsjetimo, Vlada Kantona Sarajevo je na jučerašnjoj vanrednoj sjednici odlučila kako će predložiti nove mjere, a koje su izazvale brojne reakcije javnosti.

Oni će u proceduri pokrenuti smanjenje brzine u naseljenim dijelovima Sarajeva, u što kraćem roku, sa 40 na 30 km/h i sa 60 na 50 km/h.

Više pročitajte na linku ispod.

Vlada KS: Smanjuje se dozvoljena brzina sa 40 na 30 km/h i sa 60 na 50 km/h, trajno ćemo oduzimati vozila

Author: admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *