Psihosocijalna pomoć za decu, roditelje i nastavnike pogođene tragedijama: Godinu dana bez uputa i zakazivanja

U prostorijama pozorišta Dadov u Beogradu, deca, roditelji i nastavnici, pogođeni nedavnim tragedijama, od danas mogu da dobiju psihosocijalnu pomoć. Kako je izjavila psiholog iz Radne grupe za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih Hana Korać, nisu potrebni ni zakazivanje, ni uput, ni zdravstvena knjižica.

– Ne sprovodi se medicinski tretman, to se radi u bolnicama. Ovde će se razgovarati sa kolegama koje imaju iskustva u radu i koji su efikasni. Pružaće se podrška deci, nastavnicima i roditeljima kroz razgovor – navela je Korać za RTS.

Kako je istakla, ova ustanova će funkcionisati kontinuirano i preko leta i u narednih godinu dana, a ako je potrebno – i duže.

– Što se tiče dece koja su se vratila u školu, postoji mišljenje da treba da ostanu u zajednici. Deca su počela da stvaraju nova pravila, dodatno su se zbližili, počeli da budu tihi i obazrivi u prostoru zgrade gde se dogodio zločin. Oni su sami počeli da se organizuju, a naš posao, kroz psiho-socijalnu podršku, jeste da ih osnažimo i pružimo intenzivniju podršku onima kojima je to potrebno – rekla je Korać.

Kako je istakla, sredenjoročni plan jeste da podrška mora da ima kontinuitet od godinu dana i da podrazumeva i pomoć u sprovođenju školskih aktivnosti – kako do kraja ove školske godine, tako i od septembra.

(Telegraf.rs)

Author: admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *