Skandal ispred škole u Beogradu: Vozač došao pijan da vozi djecu na ekskurziju! Đaci dva i po sata čekali polazak!

Učenici osmog razreda OŠ “Jelena Ćetković” iz Beograda krenuli su juče ujutru na matursku ekskurziju sa dva i po sata zakašnjenja jer jedan vozač agencije “Trans jug” nije imao lekarsko uverenje, dok je drugi zamenski vozač došao da vozi decu pijan, saznaje Kurir!

– U nedelju u osam sati trebalo je da đaci krenu na dvodnevnu matursku ekskurziju u Sombor i na Palić. Putovanje smo platili oko 15.000 dinara. S decom su došli i roditelji da ih isprate, ali nismo očekivali da će izbiti ovakav skandal. Pošto su išla dva autobusa, jedan od vozača nije imao lekarsko uverenje, tako da mu policija nije dozvolila da vozi. Agencija je pozvala drugog vozača, koji je došao pijan! – ispričala nam je jedna majka:

– Svi smo bili uznemireni. Direktorka škole je isto bila zabrinuta, pa je čak i predložila da se ekskurzija odloži, ali deca nisu bila saglasna. Toliko su se danima radovala putovanju. Zahvaljući policiji, pijani vozač nije seo za volan. U protivnom, ko zna kakva je nesreća mogla da se desi.

Ona kaže da je čula da je taj čovek imao slobodan dan i da je pozvan kao zamena.

– Niko mu ne brani da pije, ali kada su ga pozvali, morao je da kaže šefovima da je pio i da pozovu nekog kolegu, a ne da svesno dođe takav da vozi decu! Na kraju je došao treći vozač, koji je imao i lekarsko i bio je trezan, i umesto u osam sati, deca su krenula oko 10.30. Iz agencije se neka žena izvinila roditeljima i deci.

Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja, kaže za Kurir da je država zauzela stav da deca moraju da imaju posebnu zaštitu u saobraćaju, i kao pešaci i u organizovanom prevozu.

– Zato su uslovi dodatno pooštreni u odnosu na ostale vidove javnog prevoza. Ovaj slučaj potvrđuje potrebu postojanja dodatne kontrole koja se sprovodi uz pomoć policije, ali, nažalost, u našoj zemlji postoji nemali broj prevoznika koji nesavesno obavljaju prevoz dece. Tako u praksi neretko imamo slučajeve gde se prevoz dece započne jednim autobusom, a nakon prve pauze nastavi drugim koji ne ispunjava sve uslove.

Dodaje i da deca, na primer, uđu u autobus, recimo, star osam godina i koji je tehnički ispravan, a na prvoj benzinskoj pumpi stane pod izgovorom vozača da se pojavio kvar.

– Tada dolazi zamenski autobus star 20 godina, koji nema potvrdu o tehničkoj ispravnosti i nema, na primer, sigurnosne pojaseve. Prevoznici to rade jer su škole pooštrile tenderske uslove i sada zahtevaju određenu starost vozila. Svi uslovi moraju biti ispoštovani, ne sme biti propusta jer deca moraju biti bezbedna i da se bezbedno prevezu – naglašava Okanović.

Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola, oštro osuđuje postupak vozača koji je došao da pijan prevozi decu.

– Kroz ovaj slučaj vidimo pad moralnih vrednosti u našoj zemlji, odakle vozaču hrabrosti da dođe u alkoholisanom stanju da vozi đake, da li mu je palo na pamet šta sve može da se desi, da zaspi za volanom, da se prevrne. Toliko strašnih stvari da ne možemo ni da zamislimo, a roditelji su sve to uredno platili – naglasio je Antić za naš list i apelovao da se ovakvi postupci oštro kažnjavaju novčanim kaznama ili kaznom zatvora kako se ne bi ponavljali.

Juče smo više puta pozvali „Trans jug“ na fiksne i mobilne brojeve telefona objavljene na njihovom sajtu i uputili smo pitanja na mejl, ali do zaključenja broja nismo dobili odgovore. Takođe, pisali smo i Ministarstvu prosvete i direktorki škole, ali nismo dobili odgovore.

Author: admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *