U Sloveniji poskupljuju vinjete. Nove cijene za početak ljetne sezone

Vlada Slovenije dala je zeleno svjetlo za poskupljenje vinjeta za autoceste za vozila. Naime, Vlada je slijedila prijedlog Ministarstva infrastrukture i podržala prijedlog za skuplje vinjete za autoceste od 6,8 ​​posto. Godišnja vinjeta za automobile sada će stajati 117 eura. Ministrica infrastrukture Alenka Bratušek objasnila je da je cijena vinjeta za autoceste povećana jer je “potrebno osigurati dugoročnu finansijsku održivost Darsa, kako bi mogli izvesti sve planirane projekte”. “Velika većina Slovenaca već je ove godine kupila vinjete, a poskupljenje će osjetiti tek pri kupovini iduće godine. Godišnja vinjeta za lična vozila, koja danas košta 110 eura, sada će koštati 117,50”, objašnjeno je. Bratušek je poskupljenje opravdala i činjenicom da su vinjete posljednji put poskupjele 2013. godine, a od tada do danas inflacija je bila nešto viša od dvadeset i dva posto. Prosječna je plaća u istom periodu porasla nešto više od trideset posto. U Darsu su nastojali da nove cijene stupe na snagu prije turističke sezone, 15. juna ili 1. jula. Za godišnju vinjetu za lična vozila, koja danas košta 110 eura, od sada će biti potrebno izdvojiti 117,50 eura, za mjesečnu 32 eura, što je dva eura više nego danas, a za sedmičnu 16 eura ili jedan euro više nego sada.

Za kombije će godišnja vinjeta sa 220 eura poskupjeti na 235 eura, mjesečna sa 60 na 64,10 eura, a sedmična sa 30 na 32 eura. Za motocikle će cijena godišnje vinjete sa 55 eura poskupjeti na 58,70 eura, polugodišnje sa 30 eura na 32 eura, a tjedne vinjete sa 7,50 na 8 eura.

Prema riječima Bratušek, dodatna sredstva koja će dobiti od poskupljenja vinjeta iskoristit će za sve projekte koje Dars provodi, uključujući treću razvojnu osovinu i Karavanski tunel.

“Ove godine planirano je da se iz ove naslova na godišnjem nivou prikupi dodatnih 5,3 miliona eura, a u idućoj godini to bi značilo 14,6 miliona eura, procjene su”, rekla je Bratušek.

Ministrica infrastrukture pojasnila je i da je Vlada dala saglasnost na izmijenjeni investicijski program za drugi kolosijek Divača-Koper prema kojem će projekt biti završen krajem 2025. godine, a procijenjena vrijednost projekta je nešto više od 1,1 milijardu eura. Vozovi će ovim kolosijekom saobraćati u prvoj polovini 2026. godine temeljem privremene upotrebne dozvole ili rješenja.

Pritom je naglasila da će projekt u cjelini, unatoč poskupljenju treće dionice, uglavnom zbog poskupljenja materijala, u 2019. koštati manje od planiranog 1,109 milijardi eura.

Author: admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *