"Naša je, u krvi nam je, osećamo neverovatnu emociju kada gledamo": Tatjana Tatić o baletu "Ko to tamo peva"

Baletska umetnica Tatjana Tatić je u emisiji Tanjug Reflektor govorila o svojoj ulozi u baletu “Ko to tamo peva” Narodnog pozorišta u Beogradu.

Tatić je rekla da već deset godina u pozorištu čeka priliku da zaigra u baletu rađenom na osnovu muzike Vojislava Kostića iz kultnog filma “Ko to tamo peva”.

Prema njenim rečima, uloga u “Ko to tamo peva” nuđena joj je i pre pet godina, ali je “onda ušlo ‘Labudovo jezero’, a klasika je dominantnija za ovaj deo karijere”.

“Trenutno je jako mali klasičan repertoar, tako da je naš uvežbač Paša Musić želela da ja odigram tu predstavu, i evo desilo se konačno”, objasnila je Tatić.

U baletu “Ko to tamo peva” za Tatić je bilo najbitnije “opustiti se, jer je predstava potpuno luda, drugačija od svega na ovom svetu”.

“Ubeđena sam da ovakva predstava nigde ne postoji, zato i postoji 19 godina na našoj sceni. Prvo, zato što je autentična, naša i mi je doživljavamo još emotivinije”, istakal je umetnica.

Kako je istakla, “definitnivno u svetu nije napravljen spektakl kao što je ‘Ko to tamo peva'”.

“To pokazuje što je prepuno, traži se karta više već 19 godina i predstava je obišla ceo svet. Bilo je teško nositi to breme na leđima. Sad treba ja da se pojavim, da opravdam što sam dobila ulogu”; rekla je Tatić.

Prema njenim rečima, bilo je teško opustiti se jer je klasična balerina i “Ko to tamo peva” je za nju nešto drugačije.

“Imala sam odličnog uvežbača i odličnog partnera Tomu Križmana. Prosto ceo sastav je urodio da se desi nešto lepo na sceni”, rekla je Tatić.

Upitana kako objašnjava uspeh baleta “Ko to tamo peva” , Tatić je ocenila da je stvar u istoriji.

“Naša je, u krvi nam je, osećamo neverovatnu emociju kada gledamo. Koliko god da je to ludo i smešno u mnogim momentima toliko radi na suze”, istakla je Tatić.

Upitana kako gleda na budućnost baleta, Tatić je rekla da će umetnost “nadmašiti sve digitalne revolucije”.

Prema njenim rečima, “kad je bilo bombarodovanje ljudi su mahom išli u pozorište da izađu iz strašne realnosti, da osećaju nešto drugo tih sat, dva, tri”.

“Čajkovski je neprevaziđen. Autotjun svaki može da radi, ali ‘Labudovo jezero’ niko više ne može da napravi. Neke stvari ostaju zauvek, a bez toga možemo dase vratimo u pećinu”, zaključila je Tatić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Author: admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *