Šef Nvidije tvrdi: "Svako će moći da postane programer…"

Izvršni direktor kompanije Nvidia, Jensen Huang, kaže da “svako može da bude programer”, jer će generativna veštačka inteligencija (AI) “razumeti” više oblika unosa, uključujući govor.

Ne samo da će AI moći da stvara nove aplikacije, već će i poboljšavati postojeće. Huang predviđa da svet ulazi u “novu kompjutersku eru”, a treba istaći i da je Nvidia objavila izveštaj o svojoj “zvezdanoj” zaradi i kasnijem rastu deonica.

Svako može da bude programer, samo kroz razgovor sa računarom, i željene funkcije će izaći na videlo – kaže Huang.

Programeri više neće morati da pišu nizove koda, samo da bi se prikazalo strašno “neuspešno kompajliranje” zbog nedostatka tačke-zareza. Kako će se to postići?

– Generativnom veštačkom inteligencijom – objasnio je Huang tokom svog uvodnog govora na “Computex” forumu u Tajvanu.

U svom prvom javnom govoru, nakon pandemije, Huang je predstavio novu AI superračunarsku platformu pod nazivom DGX GH200, usmerenu na izgradnju generativnih AI modela.

Generativna veštačka inteligencija je vrsta tehnologije koja može da proizvede različite vrste sadržaja, uključujući tekst, slike, audio i sintetičke podatke.

– Ovaj računar ne mari kako ga programirate, on će pokušati da razume šta mislite, jer ima neverovatno veliku sposobnost jezičnog modela. I tako je programska barijera neverovatno niska. Zatvorili smo digitalni jaz. Svako je programer. Sad samo moraš nešto da kažeš kompjuteru – iskren je šef Nvidije.

Kreativni profesionalci moći će da stvaraju slike jednostavnim tekstualnim upitom, dok programeri mogu da ubrzaju razvoj aplikacija i otklanjanje grešaka. Čak i arhitekte mogu da generišu 3D modele iz 2D tlocrta, rečeno je iz američke kompanije.

(Telegraf Biznis)

Author: admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *