Velika akcija protiv mafije u Italiji, među uhapšenima i Albanci i Kinezi

Italijanska policija uhapsila je danas 40 osoba u novoj akciji protiv narko grupe Ndrangeta, a osumnjičeni su optuženi za trgovinu drogom sa narko-dilerima u Latinskoj Americi, koristeći mreže kineskih brokera u senci.

“Današnja racija je ključna operacija koja je pokazala kako je Ndrangeta hobotnica koja svuda seže sa interkonekcijom širom sveta”, rekao je Anđelo Santori iz finansijske policije Gardia di financa, preneo je Rojters.

Santori, koji je vodio najnoviju istragu u severnom gradu Bolonji, rekao je da je policija uhapsila 40 osoba, uključujući četvoricu Albanaca i dvojicu osumnjičenih Kineza, i ograničila kretanja osumnjičenim članovima kalabrijske mafije u sedam italijanskih regiona.

Istraga, koja je trajala od kraja 2019. do jula 2022, pratila je promet 1,2 tone kokaina, 450 kilograma hašiša i 95 kilograma marihuane, navodi se u saopštenju finansijske policije.

Mreža je preuzimala pošiljke droge od južnoameričkih kartela, uključujući brazilski Primeiro komando da kapital, kolumbijske, peruanske, meksičke i bolivijske narko-mreže, saopštila je policija.

“Aktivnu ulogu odigrala je mreža kineskih pojedinaca koja je kroz takozvani ‘fei ćien’, neformalni sistem transfera novca ‘oprala’ više od pet miliona evra”, naveo je Santori.

Kako je saopštila italijanska policija, nakon što bi primili gotovinu, kineski brokeri bi je prosledili trgovačkim kompanijama u Kini i Hongkongu.

Kompanije bi zatim isporučile novac agentima južnoameričkih kartela u inostranstvu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Author: admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *