Hoće li kralj ikad naći svoje mjesto: Karić ponovo odustala od lokacije za spomenik Tvrtku

– Ja predlažem da se odloži rasprava. Razlozi su objektivne prirode, želim se potruditi da pronađemo lokaciju koja bi bila adekvatnija. Svi smo svjesni da naš Kralj Tvrtko treba da ima mjesto u centru grada, rekla je Karić

Trakavica oko postavljanja spomenika bh. Kralju Tvrtku se nastavila i na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Sarajeva. Gradonačelnica Benjamina Karić ponovo je odustala od predložene lokacije u Novom Sarajevu i zatražila da se odloži rasprava o prijedlogu o lokaciji za postavljanje spomenika Kralju Tvrtku.

– Ja predlažem da se odloži rasprava. Razlozi su objektivne prirode, želim se potruditi da pronađemo lokaciju koja bi bila adekvatnija. Svi smo svjesni da naš Kralj Tvrtko treba da ima mjesto u centru grada, rekla je Karić.

Njen prijedlog je usvojen jednoglasno.

Podsjećamo, prijedlog je bio da se spomenik postavi u parku u Općini Novo Sarajevo.

Prije ove lokacije spomenik trebao biti postavljen na jednu od tri lokacije, u parku preko puta Predsjedništva BiH, u parku iza Predsjedništva BiH ili na platou kod SCC-a, prenosi N1.

Za ove prijedloge Grad nije dobio saglasnost Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika. Zato je predložena lokacija u Novom Sarajevu jer za nju nije potrebna saglasnost Komisije. Gradonačelnica je izjavila kako samo jedna članica opstruira postavljanje ovog spomenika u glavnom gradu.

Author: admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *