IBM menja 8.000 poslova veštačkom inteligencijom: Ugroženi radnici imaju jednu zajedniču crtu

Izvršni direktor kompanije IBM Arvind Krishna najavio je, ranije ovog meseca, da će kompanija napraviti pauzu u zapošljavanju, ali to nije sve. On je takođe naveo da kompanija planira da zameni skoro 8.000 radnih mesta veštačkom inteligencijom.

Krishna je napomenuo da će pozadinske funkcije, posebno sektor ljudskih resursa (HR), biti prve koje će se suočiti sa ovim promenama.

Tranzicija će se odvijati postepeno u narednih nekoliko godina, sa mašinama koje bi potencijalno mogle da preuzmu do 30 odsto ranih mesta koja nisu okrenuta klijentima. To znači da će se radnici u finansijama, računovodstvu, ljudskim resursima i drugim oblastima verovatno naći suočeni sa oštrom konkurencijom robota i algoritama.

Ova odluka govori u ime sve veće automatizacijе i veštačkе inteligencijе u različitim sektorima, pi[e portal Benzinga.

Ovo nije prvi put da je kompanija dospela na naslovne strane zbog otpuštanja radnika. Ranije ove godine, IBM je takođe najavio da će ukinuti 3.900 radnih mesta, što ukazuje na veći trend ka automatizaciji i merama smanjenja troškova u tehnološkoj industriji.

Iako IBM nije jedini tehnološki gigant koji je nedavno smanjio broj radnika, a otpuštanja su pogodila i Metu, Amazon, Tviter i Microsoft, jasno je da AI brzo transformiše radnu snagu.

Krishna je optimističan u pogledu perspektiva veštačke inteligencije na radnom mestu, ukazujući na sposobnost tehnologije da obavi hiljade sati radno intenzivnih zadataka u oblastima kao što su finansije, računovodstvo i ljudski resursi. Predviđa se da će AI dodati zapanjujućih 16 biliona dolara globalnoj ekonomiji do 2030. godine. 

Izgledi za masovnu automatizaciju su veliki, jer novi izveštaj ekonomista Goldman Saksa otkriva da bi do 300 miliona poslova sa punim radnim vremenom širom sveta moglo biti pogođeno najnovijim talasom AI tehnologije, uključujući ChatGPT. Izveštaj sugeriše da bi 18 odsto celokupnog posla širom sveta potencijalno moglo da bude zamenjeno mašinama, pri čemu bi najnaprednije ekonomije bile najteže pogođene.

Ova vest signalizira veliku promenu u načinu na koji kompanije rade u digitalnom dobu. I verovatno je ovo samo početak. AI tiho postaje deo našeg svakodnevnog života.

(Telegraf Biznis)

Author: admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *