Izgradnja vila s bazenima eksplodirala u komšiluku: Gosti su lokalci, ali dolaze i Nemci i Arapi

U poslednjih nekoliko godina na širem području Mostara dogodio se pravi procvat u izgradnji vila i kuća s bazenima. Sve više građana iz drugih gradova Bosne i Hercegovine, posebno iz Sarajeva, kupuje atraktivna zemljišta južno od Mostara za izgradnju ovakvih objekata, od običnih stambenih kuća do luksuznih nekretnina.

Potvrđuje to Avaz Ramiz Bašić iz Turističke organizacije Hercegovačko-neretvanskog kantona, koji ocenjuje da se radi o iznenađujuće pozitivnoj priči za to područje Hercegovine. Definitivno je u fokusu Mostar, kao i sve prigradskija naselja Blagaj, Malo Polje, Kosor i druga mesta.

– Ponuda je vrlo šarolika, od obnovljenih kamenih kuća do vila moderne arhitekture. U ekonomskom smislu to je zaista stabilan izvor prihoda – rekao je Bašić, piše Poslovni dnevnik. 

Iako prevladava mišljenje da potražnja za ovakvim objektima uglavnom dolazi od domaćih gostiju iz cele BiH, ipak, kako naglašava Bašić, to se donekle može pripisati i razdoblju pandemije.

– Gosti koji se odmaraju u takvim objektima dolaze iz gotovo celog sveta, od Nemaca do Arapa. Ova vrsta odmora nudi im brojne mogućnosti. Pre svega, obilje prirodnih i drugih lepota, raznovrsne turističke sadržaje, od vožnje biciklom u prirodi, do vožnje kajakom ili kanuom, a važna je i blizina Jadrana, kao i brojni gradovi koji su atraktivni za istraživanje – pojasnio je Bašić.

Brojni sadržaji nude se i na web stranicama koje promovišu halal turizam zbog privatnosti, urednosti, čistoće. Cene najma takvih objekata zavise od brojnih činjenica kao što su veličina, stepen uređenosti, sadržaj, a kreću se od 200 KM za dve osobe.

(Telegraf Biznis)

Author: admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *