Izlio se Jadar kod Loznice: Fotografije pokazuju razmere poplave

U selu Bradić kod Loznice izlila se reka Jadar. Tokom jučerašnjeg dana količina padavina na teritoriji Loznice iznosila je oko 70 l/m2.

Došlo je do porasta vodostaja na vodotokovima na teritoriji Loznice, a posebno na vodotokovima II reda Bolnički potok, Klubački potok, Šački potok, Žeravija, Krivaja, Cernica, Korenita, Karlagan, Ribarička reka, Tronoša, navodi Infolo.rs.

Ovi vodotokovi su se izlili u 20 mesnih zajednica, Krajišnici, Crnogora, Stepa Stepanović, Lešnica, Donji Dobrić, Čokešina, Klupci, Gradilište, Trbušnica, Runjani, Stepa Stepanović, Gornja Badanja, Donja Badanja, Draginac, Korenita, Krivajica, Cikote, Jarebice, Ribarica, Jadranska Lešnica.

Usled obilnih padavina došlo je do plavljenja jednog dela ulica u gradskim mesnim zajednicama i otežanog odvijanja saobraćaja. Zbog veće količine nanosa došlo je do prekida saobraćaja u trajanju od oko 30 minuta na putnom pravcu Loznica – Zajača. Na udaru snažnih vodenih bujica našli su se putevi i objekti komunalne i elektroenergetske infrastrukture.

Poplavljeno je oko 200 domaćinstava sa pomoćnim objektima, dok je voda prodrla u oko 15 stambenih objekata, od kojih je najviše u Ulici Luna Milovanovića u Klupcima, 7 objekata, kao i prostorije Urgentnog centra Opšte bolnice gde je pričinjena značajna materijalna šteta, kako na objektu tako i na opremi i uređajima.

Obezbeđenae su autocisterne sa pitkom vodom na nekoliko ugroženih lokacija.

Angažovane su sve raspoložive snage na raščišćavanju terena, pre svega na putnoj infrastrukturi, kao i pranje gradskih ulica na kojima su ostali ostaci mulja i taloga usled pomenutih bujica. Naloženo je gradskom menadžeru da održi sastanke sa profesionalnim upravnicima stambenih zajednica koji imaju probleme sa poplavljenim podrumima.

Uvedeno je 24 časovno dežurstvo u Situacionom centru Gradskog štaba za komunikaciju i davanje upustava građanima. Naloženo je načelniku Gradske uprave da adekvatnim aktom stavi u pripravnost pripadnike „DVD Loznica“ Loznica, kao operativne snage – jednica civilne zaštite opšte namene. Pojačan je rad Komunalne milicije.

Određen je jedan broj vozila Doma zdravlja za odvoženje pacijenata koji nisu u mogućnosti da svojim vozilima dođu do zdravstvenih ustanova. Grad Loznica je angažovao svoja vozila za potrebe ugoženih građana. Situacija na terenu se konstantno prati, navodi Infolo.

(Telegraf.rs)

Author: admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *