Održana proba državne mature: Ministarstvo testira novi informacioni portal, evo čemu će služiti

U cilju testiranja sistema za realizaciju državne mature danas je u svim srednjim školama održana proba ovog ispita.

Naime, ovom aktivnošću Ministarstvo prosvete proverava svaki organizacioni segment procesa državne mature od štampanja testova, njihovog pakovanja u sigurnosne kese, distribucije, rešavanja testova, kontrole, skeniranja u 17 centara, softverskog pregledanja, do mogućnosti elektronskog podnošenja prigovora na rezultate pregledanja testova.

U okviru ovog procesa Ministarstvo prosvete testira i novi informacioni sistem i portal “Moja matura”, putem kog će se u budućnosti vršiti prijava učenika srednjih škola za državnu maturu, postavljanje e vežbaonice i materijala za pripremu mature, informisanje kandidata o uslovima upisa na fakultete i upisnim kvotama itd. Učenici i roditelji već imaju iskustva sa sličnim softverom, portalom “Moja srednja škola”, putem koga se danas prati proces završnog ispita na kraju osnovne škole i vrši upis u srednje škole.

Za oko 50.000 učenika trećih razreda gimnazija i četvorogodišnjih smerova srednjih stručnih i umetničkih škola koji su danas u okviru ove probe rešavali test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, omogućen je uvid u rezultate testa i ulaganje prigovora na portalu “Moja matura”, čime se proverava ovaj segment procesa.

Rešenja za današnji test biće objavljena na portalu “Moja matura” i svim srednjim školama posle 12 časova, a učenici će moći da ulože prigovore po objavljivanju preliminarnih rezultata 5. juna 2023. godine, putem portala.

Više informacija o narednim aktivnostima učenici mogu pronaći na portalu “Moja matura”.

Državna matura je reformska aktivnost i instrument je unapređenja kvaliteta celokupnog obrazovnog sistema, a posebno srednjeg obrazovanja. Ministarstvo prosvete predložilo je da se u cilju pripreme obrazovnog sistema za uvođenje državne mature, implementacija ovog ispita u obrazovni sistem produži za dve godine, odnosno da se ona umesto u junu 2024. godine, polaže u junu 2026. godine.

(Telegraf.rs)

Author: admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *