Privredni kriminal odnio 28,5 miliona KM

Ukupna materijalna šteta nastala izvršenjem 476 krivičnih djela privrednog kriminaliteta u 2022. godini iznosi oko 28,5 miliona KM, dok visina ostvarene protivpravne imovinske koristi iznosi oko 34 miliona KM, navodi se u Izvještaju o radu MUP-a RS za prošlu godinu.

Od ukupnog broja krivičnih djela privrednog kriminaliteta otkriveno je i prijavljeno 269 krivičnih djela koja imaju obilježja korupcije.

„Ukupna materijalna šteta nastala izvršenjem krivičnih djela koruptivnog karaktera iznosi 22,3 miliona, a počinioci su ostvarili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od oko 23,5 miliona KM. U odnosu na prethodnu godinu materijalna šteta je manja za 5,6 miliona, dok je protivpravna imovinska korist veća za 4,3 miliona KM“, navodi se u izvještaju o kojem će narodni poslanici raspravljati na sjednici Narodne skupštine RS zakazanoj za 6. juni.

Utvrđena je nesrazmjera vrijednosti imovine sa zakonitim prihodima u iznosu od 4,6 miliona KM, navodi se dalje i ističe da je blokirana imovina ukupne vrijednosti 8,5 miliona KM.

Kada je riječ o strukturi krivičnih djela iz oblasti privrednog kriminaliteta, najveći rast zabilježen je kod krivičnog djela Prevara u privrednom poslovanju. U 2021. godini počinjena su dva ta krivična djela, a prošle godine čak 14, što je više za čak 600 odsto.

„U 2021. godini počinjena su četiri KD Utaja poreza i doprinosa, a prošle godine 14 (više za 250 odsto), zabilježeno je sedam KD Primanje mita što je za 75 odsto više u odnosu na četiri ta djela iz prethodne godine. Za 60 odsto povećan je broj KD Prevara u osiguranju, a za 50 odsto je povećan broj KD Zloupotreba položaja odgovornog lica, Skidanje ili povreda službenog pečata i Neizvršenje sudske odluke“, navodi se u izvještaju.

Najznačajnije je smanjeno činjenje krivičnih djela Nesavjestan rad u službi (72 odsto), Obmana pri dobijanju kredita (63 odsto), Falsifikovanje ili uništavanje službene isprave (45 odsto) i Nedozvoljena trgovina (30 odsto).

„Kada je riječ o krivičnim djelima iz oblasti korupcije otkriveno je i prijavljeno 269 tih krivičnih djela, što je manje za 12,7 odsto u odnosu na 2021. godinu. Nadležnim tužilaštvima je podneseno 149 izvještaja (manje za 13,4 odsto) protiv 219 lica (manje za 16,4 odsto)“, navodi se u izvještaju.

U dijelu izvještaja koji govori o organizovanom kriminalu kaže se da su u 2022. godini sprovedene 84 operativne akcije, od kojih je 19 međunarodnih.

„Kao rezultat realizovanih akcija slobode je lišeno 238 lica. MUP je nadležnim tužilaštvima podnio 18 izvještaja i devet dopuna izvještaja protiv 219 lica, zbog osnova sumnje da su izvršila 64 krivična djela koja imaju elemente organizovanosti. Evidentirano je 18 organizovanih kriminalnih grupa“, navodi se u izvještaju MUP-a RS.

Author: admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *