Trudnica morala da ode iz kuće da ne obruka porodicu, jer će roditi vanbračno dete: Prihvaćena je u Kraljevu

Poseta SOS selu u Kraljevu iskustvo je koje vas nikada ne ostavlja ravnodušnim. Nedavno je otvorena i kuća za trudnice i majke sa bebama o kojima nema ko da brine i već je zbrinula prvu korisnicu.

Ima 37 godina i dolazi iz porodice kojoj je odluka da rodi vanbračno dete, neprihvatljiva.

– Da im ne obrukam porodicu, tako oni to gledaju, ja to ne gledam tako, zato me nisu prihvatili. Toliko mi je teško zbog toga. Mnogo mi je teško zbog njih – kaže za RTS korisnica Centra za majke i bebe SOS sela Kraljevo.

Osim smeštaja najviše od svega trebala joj, kaže, ljubav i podrška, trebala joj je pomoć da bezbedno iznese rizičnu trudnoću. U ovoj Kući za majke i bebe svi njeni strahovi su nestali.

– Imam podršku njihovu, imam pomoć, znači sve imam poštovanje, baš su fini prema meni, kao da su mi porodica – naglašava korisnica Centra za majke i bebe SOS sela Kraljevo.

O njoj brine Marija, koja je pre nje, 7 godina u Dečijem selu bila SOS teta deci bez roditeljskog staranja. Generacije njih je, kaže, izvela na put, sada je tu za najranjivije.

– Sada sam promenila ulogu i pomažem mamama kojima je potrebna naša pomoć i njihovim bebama – objašnjava Marija Jovanović, negovateljica Centra za majke i bebe SOS sela u Kraljevu.

Centar za majke i bebe u Kraljevu nije samo dom u kojima novorođena deca i nezbrinute trudnice i majke imaju gde da jedu i spavaju. Ovo je mesto gde uz podršku stručnog tima uče i dobijaju nadu.

– I sticanje veštine koje bi mogle da im pomognu prilikom kasnijeg zapošljavanja, odnosno kako bi se što lakše osamostalile i pružile svom detetu ili deci što adekvatnije uslove za odrastanje – ističe Biljana Zorić Binić, Centar za majku i dete SOS sela Kraljevo.

Kuća Centra za majke i bebe u Kraljevu ima sedam soba potpuno opremljenih stvarima potrebnim za život majki, beba i dece, jer su često u nevolji i trudnice koje su se već ostvarile kao majke.

– Mogu da budu smeštena i njihova deca koju već imaju, što smatramo da je vrlo značajno jer smo organizovali i edukativni deo za decu koja su starijeg uzrasta i koja bi došla ovde, naravno i koja bi imala mogućnost da unaprede svoje znanje – dodaje Borka Lukić, koordinator Centra za majku i dete SOS sela Kraljevo.

Konačni zadatak Centra za podršku majki i beba SOS sela u Kraljevu je, tamo gde je moguće, povezati štićenike sa biološkom porodicom, da kada izađu iz ove kuće mogu da im budu podrška i oslonac u daljem životu majki i beba.

(Telegraf.rs)

Author: admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *