Za mnoge je voće nedostupno jer je preskupo

Cijene prehrambenih proizvoda u našoj zemlji i dalje su visoke, a nisu isključena ni nova poskupljenja s obzirom na obilne padavine koje su prethodnih dana pogodile našu zemlju i nanijele ogromne štete po poljoprivredu.

Posjetili smo jednu od pijaca u glavnom gradu naše zemlje – Markale, i provjerili kakve su cijene na tezgama i šta građani najviše kupuju.

“Cijene voća i povrća jesu povećane, ali moralo je tako jer je i sve drugo poskupjelo, ne bismo mi dizali cijene da nisu drugi povećali i u trgovinama, i distributeri…”, kazala nam je jedna prodavačica koja, kako kaže, živi na selu i većinu proizvoda koji se nalaze na tezgi sama je uzgojila.

Na njenim tezgama možete pronaći paradajz, papriku, krastavac, buraniju, kupus, krompir, mrkvu, grah…

“Paradajz i paprika jedino nisu moji, ostalo je sve moja roba. Ljudi ne dolaze na pijacu kao prije a samim time i prodaja slabije ide, ali moramo biti zadovoljni, šta je tu je”, kazala nam je ova prodavačica.

Jedna građanka koja redovno dolazi na pijacu nam je kazala da su cijene ogromne, ali da ne krivi prodavače.

“Nisu oni krivi, ali ovako se ne može. Povrće moram jesti, srčani sam bolesnik, a ne mogu ga kupiti. Htjela sam kupus kupiti, ali kilogram košta 3 KM, kelj 3 KM, jagoda 7-8 KM i proći će a neću je uspjeti pojesti možda. Penzioner sam, 40 godina radim i onda nisi u stanju kupiti sebi što treba.”

Prodavači na sarajevskoj pijaci Markale ističu da je većina proizvoda koje prodaju uvezena iz Srbije i drugih država, kao što su trešnje, banane, kruške, jabuke…

Druga građanka, koja se odlučuje na kupovinu voća i povrća u trgovinama, kaže da je za nju pijaca skupa i da je situacija veoma teška za građane.

“Ovo je postalo nemoguće. Primanja su ostala ista a troškovi života su se povećali. Pratim kako se kreću cijene u prodavnicama i najčešće kupujem u Amku, Hošeu i Bingu. Pijaca je jako skupa tako da se snabdijevam u trgovinama. Nekad se kupovalo na kilu, a sada kupujem na komad”, kazala nam je građanka Edina Ušanović.

Što se tiče pijace Markale, ovo su cijene voća i povrća na tezgama:

Jagode (4-7 KM), Trešnje (8-10 KM), Limun (3 KM), Paradajz i krastavac (4 KM), Paprika (3-7 KM), Krompir (3 KM), Kupus (2,5-3 KM), Salata (4 KM), Buranija (5 KM), Mrkva (3 KM), Luk (3 KM)…

Author: admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *