Basta sa nemačkom delagacijom za ekonomiju i klimatske promene: "Zelena energija je budućnost"

Delegacija Ministarstva privrede predvođena ministrom Radetom Bastom i delegacija Udruženja nemačke privrede za Istočnu Evropu sastale su se danas u zgradi Vlade Republike Srbije kako bi se razmotrili konkretni predlozi za unapređenje saradnje imajući u vidu da je Nemačka važan trgovinski partner naše zemlje.

Jedna od ključnih tema sastanka bilo je pitanje zelene tranzicije.

– Zelena energija je budućnost i u tom kontekstu moramo posmatrati naše privredne odnose. Energetska tranzicija i energetski projekti na lokalnom i regionalnom nivou, kao i edukacija i obuka mladih od suštinskog su značaja za naš privredni razvoj. Aukcija i transparentnost izdavanja dozvole za obnovljive izvore energije, kao i definisanje krajnjih rokova za pokretanje izgradnje obnovljivih izvora nešto je o čemu moramo voditi računa. Smatram da je u sklopu zelene tranzicije veoma važno da se razgovara i o mogućnosti ukidanja moratorijuma na izgradnju nuklearnih elektrana u Srbiji – istakao je ministar Basta.

Potom se osvrnuo i na energetsku diverzifikaciju kao jedan od preduslova za unapređenje privrednog ambijenta u Srbiji.

– Želim da istaknem da se kao ministar privrede i kao neko ko dolazi iz energetskog sektora zalažem za nastavak zelene tranzicije i energetsku diverzifikaciju jer ne možemo da dozvolimo monopol u ovoj oblasti. Radna poseta vaše delegacije predstavlja značajan korak u pravcu daljeg razvoja naših bilateralnih ekonomskih odnosa – naveo je ministar Basta.

Uprkos krizi, dodao je ministar Basta, Srbija je uspela da sačuva stabilnost svoje ekonomije i poverenje investitora.

– Ulažemo velike napore kako bi Srbija ostvarila vidljive rezultate u transformaciji i razvoju privrede, poboljšanju poslovnog ambijenta i kvaliteta života građana. Naš put je jasan, a to je Evropska unija. EU je prvi i najveći trgovinski partner Srbije koji čini više od 60 odsto ukupne robne razmene Srbije – kazao je Basta.

Delegacija Udruženja nemačke privrede za Istočnu Evropu zahvalila se ministru Basti na podršci koju Srbija pruža kada je reč o novim investicijama. Predstavnici nemačkih kompanija koje posluju u Srbiji na ovom sastanku istakli su da planiraju povećanje obima poslovanja i broja radnih mesta.

(Telegraf Biznis)

Author: admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *