Bolnici u Mostaru “oprošteno” 10 miliona KM duga za struju

Misteriozna odluka Vlade FBiH: Otpisali 10 miliona KM duga, pa povlačili odluku sa Skupštine. Zašto na tenderima SKB-a pobjeđuju firme čiji su direktori prijatelji Ante Kvesića? Ured za razmatranje žalbi utvrdio niz nezakonitosti

Sveučilišna klinička bolnica (SKB) Mostar kojom upravlja višedecenijski direktor Ante Kvesić, koji je (i prema vlastitoj izjavi) vrlo blizak lideru HDZ-a BiH Draganu Čoviću, prema istraživanju portala Fokus.ba, troši enormna sredstva na tendere koji uglavnom dobijaju jedne te iste firme. Istovremeno, bivši saziv Vlade FBiH ovu bolnicu je “častio” finansijskom konsolidacijom, a krajem marta ove godine donijeli su odluku o otpisu duga za struju od nevjerovatnih 10 miliona KM!

Odluka o otpisu duga SKB Mostar

“Ukoliko u roku dospijeća krajnji kupac ne plati račun za električnu energiju, Elektroprivreda HZHB će mu dostaviti opomenu zbog duga. Desi li se da krajnji kupac ne uplati taj dug nakon isteka roka, donosi se odluka o obustavi električne energije, a onda nadležne službe EPHZHB kreću u realizaciju te odluke.”

Ovo su važeća pravila EPHZHB u skladu s poslovnom politikom ovog javnog preduzeća koja bi trebala vrijediti za sve subjekte. No, to nije slučaj ako ste Sveučilišna klinička bolnica (SKB) Mostar. Prvo je Uprava Elektroprivrede HZHB 10. novembra 2022. donijela odluku da se SKB-u Mostar otpiše dug za struju od 10 miliona KM, a tu odluku je onda 23. marta aminovala Vlada FBiH. U Vladinoj odluci se navodi da je SKB napravio ukupan dug za struju od 19,4 miliona KM?!

GUBITAŠ SUMNJIVOG POSLOVANJA

Shodno odluci otpisuje im se (bez obrazloženja) dio od 10 miliona KM, dok ostatak ulazi u postupak konsolidacije, u skladu sa Zakonom o finansijskoj konsolidaciji zdravstvenih ustanova koji je Vlada donijela lani. Ovo se dešava iako, u skladu s navedenim aktom, SKB Mostar putem konsolidacije dobija najveći dio “kolača” – čak 60 miliona KM.
U aprilu 2022. stupio na snagu Zakon o konsolidaciji: Za SKB Mostar 60 miliona KM

No, zanemarit ćemo navedeni zakon kojim se, pod kormilom politike, nagrađuju gubitaši i fokusirat ćemo se na još jedno izlaženje u susret gubitašu sumnjivog poslovanja SKB-u Mostar putem otpisa duga za struju od 10 miliona KM.

Vlada je 23. marta, o čemu svjedoči odluka objavljena u „Službenim novinama“, aminovala otpis duga. No, šest dana ranije donijela je akt kojim je obavijestila Skupštinu dioničara Elektroprivrede HZHB da s dnevnog reda skine odluku o otpisu dijela duga za SKB?! Ova sjednica trebala je biti održana 28. marta, ali se na njoj odjednom nisu pojavili predstavnici Vlade FBiH kao većinskog vlasnika EPHZHB.

Menadžmentu EPHZHB obratili smo se službenim putem s pitanjem kakva je opravdanost za otpis čak 10 miliona KM duga za struju SKB-u Mostar. Odgovor nismo dobili. Treba naglasiti da ovo nije prvi put da EPHZHB, na čijem čelu je kadar HDZ-a BiH Marinko Gilja, otpisuje dugove bliskim firmama. Tako je, prema nalazima federalnih revizora za 2020. godinu, otpisano skoro 100 miliona KM duga Aluminija, i to bez odobrenja Nadzornog odbora i znanja 90-postotnog vlasnika Vlade FBiH.
NAJPOVOLJNIJI PONUĐAČI

Iz Službe za odnose s javnošću Vlade FBiH potrudili su se da dobijemo adekvatan odgovor, budući da su pokušali koordinirati s nadležnima iz Ministarstva zdravstva i Ministarstva energije, industrije i rudarstva. Međutim, do objave ovog teksta, iz navedenih ministarstva nije bilo odgovora.

Samo nekoliko dana nakon što je Federalna vlada SKB-u Mostar “oprostila” dug od 10 miliona KM za struju, Ured za razmatranje žalbi BiH oborio je nezakonito proveden tender ove mostarske bolnice težak 449.814 KM.

Naime, SKB Mostar je 17. februara kao najpovoljnijeg ponuđača za nabavku sredstava za dezinfekciju i pranje kože i ruku izabrao firmu Melcom iz Mostara. Nezakonito, ispostavit će se u odluci Ureda za razmatranje žalbi BiH od 31. marta. U ovoj odluci stoji da je SKB Mostar eliminišući ostale ponuđače primijenio izmjene Zakona o javnim nabavkama BiH iako one tada još nisu stupile na snagu.
Faksimil Odluke o izboru Melcoma za najboljeg ponuđača

Tako je i, suprotno važećim odredbama Zakona, eliminisao žalioca na ovu odluku firmu SpektroLab Banja Luka. Dodatno, utvrdio je Ured za razmatranje žalbi, SKB Mostar je neosnovano eliminisao firmu SpektroLab “zbog pukog formalizma”.

Inače, firma Melcom iz Mostara, prema istraživanju Fokusa, samo u periodu od novembra 2022. do kraja februara ove godine, dakle za četiri mjeseca, od SKB Mostar dobila je devet tendera, a veći dio njih je bio u pozamašnom iznosu.

U novembru su od mostarske bolnice dobili tendere za specifični potrošni materijal za potrebe Klinike za urologiju (111.782 KM), kao i za specifični materijal za utopljavanje pacijenata (54.468 KM). U decembru su dobili poslove nabavke medicinske opreme – anestezioloških aparata (388.440 KM), kao i reagensa i potrošnog materijala za automatski analizator Wadiana (409.470 KM).

U januaru su dobili tendere za nabavku kitova za ekstrakciju nukleinskih kiselina (488.592 KM), te pacijent monitora (501.930 KM), a u februaru su izabrani kao najbolji ponuđači za nabavku sredstava za dezinfekciju i pranje kože i ruku (449.814 KM), te sredstava za dezinfekciju i pranje instrumenata (76.602 KM), površina i podova (178.477 KM).
PONIŠTENI TENDERI

Ukupna vrijednost tendera koji su otišli Melcomu u ovom periodu iznosila je više od 2,6 miliona KM (2.659.575 KM). Firma Melcom, koja je, vidljivo je u ovoj najnovijoj odluci Ureda za razmatranje žalbi, očito preferirana u odnosu na druge ponuđače, već godinama posluje sa SKB Mostar u višemilionskom iznosu.

Osnivač i direktor firme je Mate Čujić koji je, prema riječima direktora SKB Mostar Ante Kvesića, njegov “dobar prijatelj”.

– Ja nemam veze s firmom Melcom, a s Matom sam prijatelj. Ali to ne znači ništa – reći će Kvesić u ranijem razgovoru za Žurnal.

Direktor SKB-a Mostar je, kako je ranije izjavio, postao prijatelj i s Ivanom Kvesićem, osnivačem i direktorom firme Inel iz Mostara. Kako smo istražili, SKB Mostar je u periodu od novembra 2022. do februara 2023. s ovom firmom zaključio sedam ugovora ukupne vrijednosti od 1,3 miliona KM (1.363.407 KM).

Prema podacima s Portala javnih nabavki, Ured za razmatranje žalbi BiH u proteklom periodu donosio je nekoliko odluka zbog nezakonito provedenih tendera SKB Mostar.
Poništen tender koji je dobio Melcom

Tako je 24. marta ove godine Ured za razmatranje žalbi zbog nezakonitosti poništio tender za uslugu servisiranja i održavanja službenih vozila.

Nezakonito je, prema odluci Ureda od 17. novembra 2022, proveden i tender za nabavku uređaja za hibridno oslikavanje u emisijskoj dijagnostici, kao i tender za nabavku višeslojnog ultrabrzog uređaja za računalnu tomografiju (MSCT), a što je Ured za razmatranje žalbi ustanovio u odluci od 29. septembra 2022. godine.
POREZNI DUG

Također, dok SKB Mostar na godišnjem nivou raspisuje višemilionske tendere, njen porezni dug iz godine u godinu raste. Na dan 31.12. 2022, prema zvaničnim podacima Porezne uprave FBiH, on je iznosio 92.985.972 KM, čime je SKB Mostar svrstan na šesto mjesto neslavne rang-liste najvećih poreznih dužnika u Federaciji BiH.
Spisak Porezne uprave: SKB Mostar jedan od najvećih dužnika

Iz Ureda za odnose s javnošću SKB Mostar su u odgovoru za Fokus.ba naveli da je otpisani dug prema EPHZHB nastao do 2013. godine.

– Temeljni uzroci nelikvidnosti SKB Mostar, kako prema EPHZHB tako i drugim dobavljačima, nalaze se u neadekvatnom modelu finansiranja i plaćanja izvršenih usluga, odnosno disproporciji izvršenih i naplaćenih usluga koji su doveli bolnicu u navedeno stanje kao i nepreuzimanje osnivačkih prava od vlada (FBiH, HNK, ZHK, SBK i LK) – istaknuli su u SKB-u Mostar.

Što se tiče tendera, naveli su da se “sve nabavke u SKB-u Mostar provode u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama”. Dodaju da je iz javno dostupnih zaključenih ugovora vidljivo da SKB Mostar sarađuje s velikim brojem firmi s područja čitave BiH.

 

Author: admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *