Borelj o situaciji na severu Kosova: Radimo na sprečavanju eskalacije, nasilje nije put

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Đuzep Borelj ponovio je danas da nasilje na severu Kosova nije put i pozvao da se svi potrude da izbegnu dalju eskalaciju.

Borelj, koji danas učestvuje na Samitu evropske političke zajednice u Kišinjevu, u Moldaviji, rekao je da se juče u Bratislavi sastao sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, a da danas očekuje da će razgovarati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

“Moramo insistirati da nasilje nije pravi put, nasilje mora biti osuđeno, a počinioci nasilja izvedeni pred lice pravde. Treba izbegavati svaku vrstu eskalacije i nekoordinisanih poteza. Nastavićemo da radimo na tome”, rekao je Borelj prilikom ulaska na samit evropskih lidera u glavnom gradu Moldavije.

On je rekao da je cilj samita stabilizacija kontinenta, s obzirom na to da, kako je naveo, “ima mnogo problema na Balkanu”, kao i bezbednost Evrope.

“Stabilnost, povezanost i bezbednost su tri ključne reči ovog sastanka na kojem treba da radimo na uspostavljanju okvira za zajedničku spoljnu politiku”, rekao je Borelj.

(Telegraf.rs)

Author: admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *