Borelj: Tri jasna zahteva – novi izbori, učešće Srba i ZSO, bez toga biće posledica po naše odnose

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj poručio je večeras da su u razgovorima sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednicom tzv. Kosova Vjosom Osmani izneta tri zahteva – novi izbori na severu, obezbeđivanje učešća Srba na njima i započinjanje rada na uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom, navodeći da će u suprotnom to imati ozbiljne posledice po odnose sa Unijom.

“Sedeo sam sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, razgovarao sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani o opasnoj situaciji na Kosovu. Sa Emanuelom Makronom i Oloafom Šolcom, zajedno smo se sastali sa predsednikom Vučićem i predsednicom Osmani”, napisao je Borelj na Tviteru.

Takođe, naveo je da su izneta tri jasna zahteva.

“Sada novi lokalni izbori, obezbeđivanje učešća kosovskih Srba na njima i započinjanje rada na uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom u dijalogu uz podršku EU. Ako to ne učinite, to će imati ozbiljne posledice po naše odnose”, istakao je Borelj.

Medijima su prethodno predsednik Francuske Emanuel Makron i nemački kancelar Olaf Šolc preneli da su kao zahteve za smirivanje situcije na Kosovu izneli nove izbore na severu i formiranje ZSO.

(Telegraf.rs)

Author: admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *