Gdje će Bosanci na ljetovanje: Poslije Hrvatske, 30% skuplja i Turska i Egipat

Najviše Bosanaca i Hercegovaca i ove godine na ljetovanje će u Tursku i Egipat. Iako su cijene u odnosu na prošlu 2022. više za oko 30 posto, u nekim turističkim agencijama mjesta za juni već su prodana, pa je akcenat na julu i augustu.

U agenciji Relax Tours kazali su nam kako je kod njih najviše tražena Hurghada u Egiptu, ali turska ljetovališta i dalje imaju svoju vjernu klijentelu.

– Jadran je na trećem mjestu po traženosti iako su ove godine podigli cijene, pa je noćenje po osobi u hotelima otišlo na više od 300 KM. Turska je također podigla cijene i one su u odnosu na prošlu godinu oko 30 posto više. Rekao bih da je Egipat najpovoljniji, pa za 1.200 ili 1.300 KM po osobi možete ljetovati u varijanti all inclusive osam dana i sedam noći.

Traže se i Grčka i Italija, ali BiH nema čarter letove ni za jednu ovu destinaciju – kaže Ahmed Nakić, uposlenik Relax Toursa piše Faktor.

Prema riječima uposlenih u Centrotoursu, kod njih je najtraženija antalijska regija, Kemer, Bodrum, ali i Hurghada u Egiptu.

– Prosječna cijena za četveročlanu porodicu u Turskoj iznosi od 4.000 do 5.000 KM za sedam dana. Hurghada je malo povoljnija, od 3.500 do 4.000 maraka za četveročlanu porodicu. Sve usluge su all inclusive u hotelima sa pet zvjezdica. Tražen je i Jadran, najviše Crna Gora i Albanija. Neum je također atraktivan, ali na manje noćenja, pa pet dana all inclusive za dvije osobe košta 900 KM.

Za one koji bi željeli ljetovati u Draču u Albaniji platit će oko 800 KM all inclusive uslugu za sedam dana. Generalno cijene za sva tri naredna mjeseca su slične, mala je razlika za juni koji je jeftiniji od 10 do 20 posto zbog ranih bukinga. Međutim, mi danas završavamo sa ranim bukingom, letovi su popunjeni zbog velike potražnje – pojasnili su iz Centrotoursa.

U agencija Sol Azur rekli su nam da su najtraženiji Turska, Egipat, Tunis, Španija i Grčka.

– Sedam dana u Turskoj, Tunisu i Egiptu u hotelima sa četiri zvjezdice sa čarter letovima i avio aranžmanima iznosi od 1.500 KM pa dalje. Što se tiče Španije, ture su autobusom nešto povoljnije za veći broj noćenja. Tako deset dana košta od 1.100 do 1.400 KM, zavisno od termina i hotela koji se izaberu.

Grčka je destinacije za mlađe. Nude se apartmani za 600-700 KM zavisno opet od termina, hotela i broja noćenja. U cijenu je uračunat prijevoz autobusom i sedam noćenja – naveli su iz Sol Azura.

Author: admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *