Međunarodni dan deteta: Neophodni bezbednost dece na internetu i zaustavljanje svakog vida sajber-nasilja

Međunarodni dan deteta, 1. jun. Ovaj dan obeležava se kao dan dece, dečje igre i sreće, nasuprot nasilju.

Sajt “NajboljaMamaNaSvetu.com” i organizacija Justice Initiative pokreću kolektivnu kampanju “Svaka sekunda je važna”. Baš danas, na Međunarodni Dan deteta, dižemo glas protiv nasilja na internetu i deljenja materijala sa seksualnim iskorišćavanjem i zlostavljanjem dece!

Ove godine EU će glasati o ključnom zakonu koji će uspostaviti zakonsku obavezu i odgovornost za digitalne kompanije i platforme kao što su Meta (“Facebook”, “Instagram”, “Whatsapp”), “Viber”, “Google”, “TikTok”, “Tviter” i drugi, da pronalaze, prijavljuju i uklanjaju materijal koji prikazuje seksualno zlostavljanju dece i uvedu sigurnije mere za zaštitu dece.

Potrebna nam je i vaša pomoć! Pozivamo sve one kojima je važna bezbednost dece na internetu – roditelje, edukatore, influensere, žrtve nasilja, mlade, da potpišu važnu peticiju. Trenutno imamo 50.000 potpisa – pomozite nam da dostignemo 500.000.

Potpišite i vi na ovom linku.

Svakog minuta na internetu se podeli 160 slika ili videa seksualnog zlostavljanja dece, tu spada i seksualno eksplicitan sadržaj koji su kreirala deca mlađa od osamnaest godina (bilo dobrovoljno ili pod prinudom). Čak 87 miliona slika i video-snimaka seksualnog zlostavljanja dece su pronašle internet kompanije samo prošle godine. Većinu u onlajn porukama.

Platforme društvenih mreža sada dobrovoljno uklanjaju ovakav materijal što će uskoro biti zabranjeno i bez novih zakona neće biti zaštite od postavljanja i deljenja materijala o seksualnom zlostavljanju dece na društvenim mrežama

Predlog zakona koji će uspostaviti zakonsku obavezu i odgovornost za digitalne kompanije da pronalaze, prijavljuju i uklanjaju materijal o seksualnom zlostavljanju dece i uvedu sigurnije mere za zaštitu dece postoji. Postoji i tehnologija za to.

Da bi zakon i bio usvojen potrebno je da se čuje i naš glas i da poručimo zakonodavcima da želimo njegovo hitno usvajanje. Zajedno možemo da učinimo internet bezbednim za decu. Sada imamo priliku, iskoristimo je!

 

– Deca provode sve više vremena na internetu, na različitim uređajima i platformama. Ona i sama dele svašta, za šta imamo neverovatno mnogo primera. Ono što je najgore je da se materijali koji sadrže eksplicitan sadržaj a koje neko podeli bez njihove dozvole, ne mogu sasvim skinuti sa interneta. Žrtve ovakvih, ponekad i ucena, žive u konstantnom strahu i često ni ne prijave počinioce smatrajući da su one krive. Predlog novog zakona ima za cilj da zaštiti decu gde god da se nalaze kako bi mogla da žive, uče i napreduju u svojim digitalnim svetovima bez pretnje od seksualnog zlostavljanja, iznuđivanja i ucena. Pozivam vas da vašim potpisom pružite podršku ovom zakonu koji je naša najrealnija šansa da se internet prostor reguliše u domenu seksualnog zlostavljanja dece – izjavila je Katarina Jonev, stručnjak za sajber bezbednost, mama i ambasador kampanje.

 

Najnoviji podaci koje je objavila Fondacija Internet Watch pokazuju da je obim ovog krivičnog dela nad decom svih uzrasta značajno porastao. Na internetu je 2022. godine pronađeno više slika i video-snimaka koji prikazuju čak i najteže oblike seksualnog zlostavljanja dece nego ikada ranije. Među ovim materijalom prikazuju se i deca od nula do dve godine.

Otkriveno je i da se broj komercijalnih stranica koje iskorišćavaju seksualno zlostavljanje dece za zaradu udvostručio od 2020.

Zato je ova peticija važna!

Peticiju je pokrenula organizacija Justice Initiative u saradnji sa više od 150 organizacija koje se bave zlostavljanom decom i dečijim pravima, iz 13 zemalja. Kampanju su podržale najveće svetske organizacije koje se bave zaštitom dece i offline i onlajn – Child Safety On, Missing Children Europe, National Center for Missing & Exploited Children, ECPAT International, Brave Movement, Canadian Centre for Child Protection, Internet Watch Foundation, NSPCC, End Violence Against Children, Thorn, 5 Rights Foundation, Terre des Hommes, Child Helpline International i Eurochild.

U Srbiji kampanju su podržali Mreža organizacija za decu Srbije MODS (savez udruženja koji čini preko 100 organizacija koje se bave zaštitom i promocijom prava deteta u Srbiji), a u regionu Centar za nestalu i zlostavljanu dijecu Hrvatska, Centar za siguran internet Hrvatska kao i mnoge druge organizacije, mediji i influenseri.

(Ona.rs)

Author: admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *