Otkrivamo koliku kaznu može da dobije Pernić za masakr u Jabukovcu: Poznat datum presude njemu i Maji Bađikić

Davoru Perniću (38) i Maji Bađikić (29) suđenje za masakr u Jabukovcu nastavlja se u Višem sudu u Zaječaru, a na teret im se stavlja teško ubistvo Raje Kazimirovića (72), sestre Ljubinke Oprikić (76), sestričine Dragane Jozeljić (53) i njegove majke Dragice (93). Završne reči zakazane su za 30. jun, a presuda će biti izrečena nekoliko dana kasnije od tog datuma.

“Pernić je u prvom prvostepenom postupku dobio kaznu zatvora od 36 godina. Na tu presudu nije bilo žalbe tužioca, pa presuda mom klijentu ne može da bude veća kada je reč o visini kazne. Dakle, ako ponovo bude proglašen krivim, a verujem da hoće, veću kaznu od 36 godina ne može da dobije. On je inače, da podsetim, priznao delo u potpunosti. Završne reči su 30. juna, a nakon toga će biti izrečena presuda”, rekao je za Telegraf Vlastimir Mihajlović, advokat Davora Pernića.

Podsetimo, u februaru Apelacioni sud u Nišu ukinuo je presudu Maji Bađikić i Davoru Perniću, koji su bili osuđeni na 40 , odnosno 35 godina robije zbog navedenog ubistva. 

Prema optužnici, Perniću, koji je priznao zločin, na teret se stavlja krivično delo teškog ubistva, a protiv Maje saučesništvo u zločinu, jer je, u nastavku istrage, opušak cigarete, sa njenim DNK, pronađen na mestu zločina.

Pernić je prvo priznao zločin, ali je kasnije promenio iskaz i ustvrdio da je sve organizovala Maja jer su, navodno, Kazimirovići imali para. Tvrdio je da ima i dokaze za to u svom mobilnom telefonu. Međutim, posle preslušavanja snimaka razgovora, koje su mobilnim telefonom, ali i putem aplikacija sa društvenih mreža, vođeni između Bađikićke i Davora, ova žena je puštena da se brani sa slobode, jer tu nisu pronađeni čvrsti dokazi, koji bi nju povezali sa zločinom.

“Nisam nikoga ubila. Nisam čak ni bila u Jabukovcu u vreme tog ubistva, pomagala sam majci i ocu da spreme slavu. Ima i više od deset svedoka koji će sve to da potvrde”, tvrdila je Bađikić.

U petak, 9. avgusta 2019, meštani su na imanju Velja Vrasna, u Jabukovcu, našli četiri tela. Sve žrtve su bile ubijene hicima iz vatrenog oružja. U prvi mah meštani, ali i javnost setili su se masovnog ubistva u ovom selu nadomak Negotina, krajem jula 2007. kada je pomahnitali Nikola Radosavljević usmrtio devetoro komšija.

Obavljen je uviđaj na imanju Kazimirovića i odmah se posumnjalo da je prava žrtva bio domaćin Raja, a da su majka, sestra i sestričina bile kolateralne žrtve – našle su se na “pogrešnom mestu u pogrešno vreme”. U prilog tome da su one ubijene da zločinac ne bi ostavio žive svedoke išle su Dragičine godine, ali i to što su Ljubinka i Dragana živele u inostanstvu i u Jabukovac su došle na odmor, pa nisu ni sa kim bile u sukobu…

U selu se pričalo da je Raja imao para koje je zaradio od poljoprivrede. Živeo je u kući bez struje, pa bi neko pomislio da je sirotan, ali su komšije znale da ima novca i da ga krije u kući. To sve je bilo u domenu pretpostvake, jer pare nisu nađene na uviđaju, a moglo se samo nagađati da je ubica odneo novac i koliko – priča sagovornik Blica povezan s istragom i dodaje da je bilo teško izolovati tragove zločinca jer je i pre samog masakra Rajina kuća bila više nego neuredna i prljava.

Osim što se sumnjalo da je Raja ubijen zbog para, sve je ukazivalo da je neko iz Jabukovca povezan sa zločinom. Direktno kao ubica ili posredno, kao “tiper”. Sam način kako su ubijene žrtve ukazivao je i na to da ubica ima iskustva u rukovanju oružjem. Sve ovo je suzilo krug osumnjičenih, a materijalni dokazi su ukazalio da je meštanin Davor Pernić povezan sa zločinom i 25. avgusta uhapšen je.

Priznao je zločin, precizirajući da je žrtve ubio 7. avgusta oko 11 sati, a čak je pokazao i gde je na očevom imanju zakopao arsenal oružja – “škorpion”, lovačku pušku i pištolj…

Prolazio je prvi mesec njegovog pritvora, i kada se taman poverovalo da je na tužilaštvu da već polako sprema optužnicu protiv njega, Pernić je promenio iskaz i sa zločinom povezao Maju Bađikić, sa kojom je ranije bio u emotivnoj vezi. Tvrdio je da je ona učestvovala u zločinu, 7. avgusta, ali ne prepodne, već u ranu zoru, kao i da ga je ona nagovorila na sve.

Bađikić je u to vreme bila u Austriji, sa sinom i suprugom, ali se ubrzo vratila u Srbiju na saslušanje. U tužilaštvu je negirala da ima bilo kakve veze sa zločinom, ali je priznala da je bila sa Pernićem u vezi, jer ga se, kako je navela, “polašila i pretio je da će nauditi njenim najmilijima”.

U tom momentu, nijedan materijalni dokaz nju nije postavljao ne mesto zločina, već samo Pernićev iskaz. Bila je u pritvoru tri meseca, tokom kojem su i ona i Pernić neuropsihijatrijski veštačeni i utvrđeno je da nisu neuračunljivi. Analizom oružja iz kojeg je, kako se veruje ubijeni Raja i njegove najbliže rođake, nađeni su samo Pernićevi biloški tragovi, ne i Majini.

Za zločin je osumnjičen Pernić, dok se Bađikić tereti za saučesništvo. Navodno su oboje ubili po dvoje na salašu.

(Telegraf.rs)

Author: admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *