Ovo nikako ne treba raditi kada krene bujica, Čaušić: Može da odnese i odraslog čoveka

Velike količine padavina donele su probleme širom Srbije. Trenutno nema ugroženog stanovništva, ali vremenska prognoza ne daje razloga da budemo potpuno opušteni, nego oprezni, rekao je Luka Čaušić, načelnik Sektora za vanredne situacije. Savetuje građanima šta da urade kada krene bujica.

Obilne padavine napravile su štetu i izazvale mnogo problema zbog čega je aktiviran žuti ili narandžasti meteo-alarm.

Bujične reke i potoci, poplavili su Dragačevo, užički i šabački kraj, Požegu i okolinu, područja Loznice i Kraljeva, napravili štetu u Futogu, Zrenjaninu, Sremskoj Mitrovici, Novom Sadu.

Luka Čaušić, vršilac dužnosti pomoćnika ministra unutrašnjih poslova i načelnik Sektora za vanredne situacije, rekao je za RTS da je u ovom trenutku situacija mirna i da pripadnici Sektora za vanredne situacije nemaju intervencije, sada preventivno obilaze teren.

“Trenutno nema ugroženog stanovništva, naše ekipe su na terenu ali nam vremenska prognoza ne daje razloga da budemo potpuno opušteni, nego oprezni”, rekao je Čaušić.

Najteže je, kaže, bilo u Loznice pre dve noći kada su imali 22 evakuacije, zatim u Gornjoj Vranjskoj kod Šapca gde su evakuisali 20 osoba i dve u opštini Koceljeva.

“Mi imamo 27 specijalističkih timova za spasavanje i rad na vodi. Imamo potpuno obučene i spremne timove za najizazovnije zadatke“, rekao je Čaušić.

Ukazao je da je osnovna karakterisika bujičnih poplava ta da voda brzo dođe i brzo ode, ali da građani moraju biti oprezni.

“Ako građani vide da im kuću okružuje voda, nikako ne treba da izlaze zato što je bujica takva da je dovoljno 30, 40 centimetara vode da odnese odraslog čoveka”, rekao je Čaušić.

“Potrebno je da ostanu u kući, ako su u prilici da iznesu vredne stvari i da se evakuišu na sprat, da isključe struju. Ako je jednospratni objekat da se popnu na sto, da pozovu pripadnike Sektora za vanredne siztuacije, vatrogasce policiju”, objasnio je Čaušić.

Veoma je opasno, upozorava, da se izlazi napolje kada voda okružuje kuću, jer bujica ima izuzetnu snagu.

Kada su urbane sredine, građani bi trebalo da izbegavaju najniže tačke u gradu, ako su u automobilu da ga bezbedno napuste, rekao je Čaušić.

“Zamolio bih građane da poslušaju apele i upozorenja nadležnih organa, pripadnici Sektora za vanredne situacije su tu da im pomognu“, rekao je Čaušić za RTS.

(Teelegraf.rs)

Author: admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *