Sve više Nemaca želi benzinske modele

Uprkos zalaganju ekoloških aktivista za vozila s nultim emisijama, vozači u Nemačkoj pokazuju pojačano zanimanje za kupovinu automobila s benzinskim motorima, pokazalo je najnovije istraživanje.

U Forsinoj anketi koju je naručio Targobank, 30 posto vozača je reklo da bi kupilo automobil s benzinskim motorom. U prošlogodišnjoj anketi njihov udeo je iznosio 22 posto, navodi Jutarnji.hr.

Interes za kupovinu hibridnih automobila je pao s 18 na 15 posto, a blago je oslabila i popularnost električnih vozila, koja bi sada kupilo 16 posto vozača, u poređenju s prošlogodišnjih 17 posto.

Ekološki imidž električnih vozila kontinuirano slabi od 2016. godine, pokazalo je istraživanje. Samo 39 posto ispitanih danas smatra da su električni automobili ekološki prihvatljiviji od automobila s motorima s unutrašnjim sagorevanjem. Prošle godine je njihov udeo iznosio 44 posto.

Prema Auto Study-ju, rezervisanost prema električnim vozilima delimično proizlazi iz pitanja održivosti, pa tako 57 posto anketiranih nedostatkom smatra štetu u okolini povezanu s baterijama, a 49 posto ograničeni vek trajanja baterija.

Više od polovine anketiranih, njih 63 posto, izdvojilo je nedovoljan broj stanica za punjenje, a 66 posto smeta mali domet između punjenja.

Među argumentima protiv električnog automobila ispitanici izdvajaju i cenu, koju je navelo njih 64 posto.

Zanimanje za kupovinu dizelskog automobila je u padu od 2019. i sada bi ga kupilo 10 posto ispitanika.

U godišnjoj Targobankovoj studiji je učestvovalo više od 1000 vozača starijih od 18 godina koji su uključeni u odluke o kupovini automobila.

(Telegraf.rs)

Author: admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *