U vrtiću u Subotici nađena streptokoka fekalnog porekla: Roditelji videli mrtvog miša, 2 dece bilo kod lekara

U jednom od objekata predškolske ustanove “Naša radost” iz Subotice utvrđeno je prisustvo fekalija u vodi, saznaje Telegraf.rs. Informaciju su nam potvrdili iz Zavoda za javno zdravlje Subotica.

“U uzorku uzetom 19. maja 2023. u predškolskom objektu “Poletarac”, Subotica (ulica i broj poznati redakciji), utvrđeno je prisustvo streptokoka fekalnog porekla i data je preporuka da se uradi ispiranje mreže, dezinfekcija i ponovna provera zdravstvene ispravnosti vode”, naveli su u odgovoru na pitanja Telegrafa uz napomenu da su rezulati analiza stigli 24. maja.

“O predmetnom rezultatu je istog dana prosleđeno obaveštenje predškolskoj ustanovi i Sanitarnoj inspekciji u Subotici. Nakon obaveštenja od strane odgovornog lica iz PU “Naša radost” Subotica, da su sprovedene preporučene mere, ponovljeno je uzorkovanje vode 31. maja 2023. Laboratorijsko ispitivanje je u toku, rezultati se očekuju 5. juna“, naveli su.

Dodaju da prisustvo patogenih mikroorganizama, u koje spada i streptokok fekalnog porela, predstavlja rizik po zdravlje ljudi, naročito osetljivih kategorija, te da se njegovo poreklo u vodi za piće ne utvrđuje.

“Neophodno je kontinuirano i efikasno održavanje higijene u objektu. Napominjemo, da je voda u predmetnom objektu bila mikrobiološki ispravna tokom 2022.godine, kao i u februaru 2023. godine (dinamika kontrole je propisana Pravilnikom o higijenskoj ispravnosti vode za piće)”, dodaju.

Navode i da u vezi sa slučajem nisu dobili prijavu od roditelja.

Upravo od roditelja, novinar Telegrafa čuo je da su u objektu ugledali mrtvog miša. Dalje su, kaže jedna mama, koja nije želela da joj spominjemo ime, od vaspitačice čuli da je u vodi izmet miševa.

Objasnila nam je najpre da su neki od roditelja prošle sedmice saznali da voda u vrtiću nije za piće. Informacija je stigla nezvanično, ali ne i objašnjenje.

Moje dete je u petak ustalo sa natečenim, crvenim očima. Bili smo kod lekara, koji je rekao da je to verovatno od prljavih ruku. Ono nije išlo u vrtić do juče. Juče krenemo, penjemo se na sprat, kad ono – mrtav miš!”, ističe sa zaprepašćenjem.

“Tu počinjemo razgovor sa jednom zaposlenom – ja i još jedna mama – i ona nam kaže da je u vodi izmet miševa. Da zato dobijaju vodu i da zato ne smeju da peru ruke tom vodom, već da ih posipaju iz flaša. Tu saznajemo da je jedna grupica premeštena u trpezariju zbog miševa. Ta sobica je puna miševa”, dodaje.

Navodi i da je “klupko krenulo da se odmotava”. Tada se saznalo da njeno dete nije jedino. Navodno, još krajem aprila prošle godine, jedno dete je završilo na ispiranju želuca i provelo dan i noć u bolnici. Kako nam je rekla sagovornica, navodno je zagrizlo mišomor.

“Našlo ga je u ćošku sobe, gde se deca igraju”, kazala je.

Sa zaprepašćenjem ističe da su sve to juče saznali, više od mesec dana nakon događaja.

Ovim povodom obratili smo se i na adrese objekta “Poletarac”, PU “Naša radost”, Grada Subotice i Sanitarne inspekcije, ali do objave teksta odgovor je stigao samo iz jedne ustanove – Zavoda za javno zdravlje Subotica.

(Telegraf.rs)

Author: admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *