Ukrajina tvrdi: Rusija krši sporazum, blokirala registraciju brodova za prevoz žita

Ukrajinsko ministarstvo za infrastrukturu saopštilo je danas da je ponovo obustavljeno sprovođenje sporazuma o izvozu ukrajinskog žita preko crnomorskih luka, zbog toga što je Rusija blokirala registraciju brodova za sve ukrajinske luke.

Ministarstvo je navelo na Fejsbuku da je zajednički koordinacioni centar u Istanbulu objavio da ne može da sačini plan inspekcijskog nadzora za danas, zbog još jednog odbijanja ruske delegacije da registruje dolaznu flotu za učešće u sprovođenju sporazuma o žitu.

Rusija nije odmah bila dostupna za komentar, preneo je Rojters.

Rusija je 17. maja pristala na produženje sporazuma o izvozu žita iz Ukrajine preko Crnog mora za dva meseca, uz posredovanje Turske i Ujedinjenih nacija. Sporazum, otkako je potpisan 22. jula 2022. godine u Istanbulu, omogućio je siguran izvoz više od 30 miliona tona žitarica i drugih prehrambenih proizvoda iz tri crnomorske luke u Ukrajini na globalna tržišta.

Rusija tvrdi da deo dogovora o izvozu ruskih prehrambenih proizoda i mineralnih đubriva nije poštovan i pretila je da neće pristati na produženje sporazuma, a slično se dogodilo i u martu, kada je takođe dogovoreno dvomesečno umesto četvoromesečno produženje koje je bilo planirano.

(Telegraf Biznis)

Author: admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *