Zahiragić: Šteta je završio ugostiteljski fakultet na Sokocu

Također, ranije prijedloge i najave Štete o uspostavi adaptivnog upravljanja saobraćaja Zahiragić podržava, ali smatra da je već do sada trebalo to biti relizirano.

Haris Zahiragić, zastupnik SDA u Skupštini Kantona Sarajevo u Danu uživo N1 govorio je o prijedlozima Vlade ovog kantona koje bi poboljšale stanje i sigurnost građana na saobraćajnicama nakon stravične nesreće u kojoj je smrtno stradala doktorica Azra Spahić. Zahiragić ima i svoje prijedloge te je govorio i o stanju u SDA i drugim aktuelnim političkim dešavanjima u našoj zemlji.

Zahiragić je bio izuzetno kritičan prema ministru saobraćaja KS Adnanu Šteti za kojeg tvrdi da nije kompetentan da vodi taj resor.

– Ako vidite danas u Vladi u ministarstvu saobraćaja koje mjere je predložilo za usporavanje saobraćaja pa vidite da je ministar Šteta završio fakultet na Sokocu za ugostiteljsku djelatnost. On je dobar momak, sa nama iz opozicije ima korektan odnos. Možda i ima neku volju. Ali on nije kompetentan za saobraćaj – rekao je Zahiragić.

Također, ranije prijedloge i najave Štete o uspostavi adaptivnog upravljanja saobraćaja Zahiragić podržava, ali smatra da je već do sada trebalo to biti relizirano.

– Prije dvije, tri godine čak je podigao kredit za adaptivno upravljanje saobraćajem i angažovali su firmu BS Telecom čiji je nekadašnji vlasnik blizak SDP-u. Platili su mu avasno nekoliko stvari. Tek su neki dan da renoviraju u Domu mladih prostorije, nakon dvije godine od dizanja kredita. Tek će za tri godine to biti. Da su tu dobru ideju tada realizirali, da je nisu razvukli na ovoliko stvari i pogodovali stranačkim firmama sigurno bi imali do sada tu vrstu pokrivenosti u saobraćaju. Tu su desetine milioni KM u pitanju – naveo je Zahiragić.

Prijedlozi za poboljšanje sigurnosti učesnika u saobraćaju

Naredne sedmice biće održana tematska sjednica Skupštine KS o stanju u saobraćaju u KS koja je za Zahiragića već trebala biti održana. Na njoj će Zahiragić imati nekoliko prijedloga.

– Vožnja pod dejstvom alkohola ni trebalo samo po sebi krivično djelo. To se ne može uraditi na nivou KS, ali može uputiti inicijativu ka Parlamentu FBiH da izmjeni Krivični zakon. (…) Vožnja bez vozačke dozvole treba da bude inkriminisana i radikalno sankcionisana i kroz Krivični zakon i Zakon o prekršajima. T

akođer, Zakon o policijskim službenicima ukoiliko nije jasan treba promijeniti da se objasni šta je interes javnosti. Interes javnosti je oduzimanje automobil težem povratniku u činjenju teških saobraćajnih prekršaja. To policija već može”, istakao je Zahiragić.

Treba uraditi na prevenciji, vršiti represivno kažnjavanje te osvijetliti pješačke prelaze, navodi Zahiragić te sankcionisati i puštanje glasne muzike u automobilu.

Author: admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *