Znate li šta je sntntn? Mira od toga pravi torbe: Za jednu joj je potrebno 20 dana, a izgledaju svetski

Mirjana Luković je medicinski biohemičar, radi u jednoj beogradskoj laboratoriji, ima dvoje dece, a u slobodno vreme pravi torbe od otvarača sa limenki. 

– Završila sam Farmaceutski fakultet, tako da, što se struke tiče, nemam nikakve veze sa umetnošću – počinje ona priču o sebi.

Iako je profesionalno opredeljenje odvelo na neku drugu stranu, oduvek je volela ručni rad, pletenje, heklanje i vez.

– Još kao klinka sam terala baku da me nauči da pletem i heklam i tako sam krenula. U početku sam pravila samo jednostavne stvari, a onda sam sebi zadavala veće izazove i tako napredovala – objašnjava ona.

Na ideju da za kreativni rad iskoristi nešto što svako od nas baci, pre nego što i primetimo da postoji, došla je, kako kaže, sasvim slučajno, kako to obično i biva.

– U tom periodu sam pravila torbe od papira. Da, i to je moguće – kaže ona šaljivo, pa nastavlja: “U potrazi za novim modelima naišla sam na abažur za lampu izrađen od otvarača sa limenki, čiji je pravi naziv sntntn i oduševila se. Onda mi je palo na pamet da bih mogla da napravim torbu od toga i tako je sve krenulo – kaže Mira.

Prva torba koju je napravila bila je baš velika.

Tada sam koristila drugu tehniku za izradu i to je išlo baš sporo, pa sam tu prvu torbu pravila godinu dana, što zbog loše tehnike, što zbog nedostatka materijala. Danas to sve ide brže, ali i dalje treba dosta vremena za izradu jedne torbe, jer se sve radi ručno. Ljudima se baš sviđa ovo što pravim. Oduševljeni su pre svega idejom i činjenicom da se sve ručno ušiva i da za izradu jedne torbe treba od 15 do 20 dana – priča sagovornica Telegraf Biznisa.

Za jednu torbu potreban joj je veliki broj otvarača, pa joj najteži deo nije dužina izrade, nego dolazak do sirovine.

Jedno udruženje za reciklažu limenki mi je pomagalo, prijatelji mi sakupljaju i donose, a dosta ljudi koji su videli moje proizvode su počeli samoinicijativno da ih sakupljaju i da mi šalju. Interesantno mi je to što od otpada mogu da napravim nešto lepo, korisno i moderno, a sa druge strane mogu da doprinesem zaštiti životne sredine – objašnjava.

Prednost je to što je aluminijum jako postojan materijal i što može da se reciklira beskonačno puta, a da pri tom ne izgubi na kvalitetu.

– Svaka torba je priča za sebe. Ne postoje dve iste. U zavisnosti od broja otvarača i vremenu koje mi je potrebno da napravim torbu formiram i cenu. Radovi se dopadaju i ljudima van granica naše zemlje. Uglavnom torbe poručuju Amerikanci i Nemci, mada nema pravila -kaže ona.

Najveći izazov joj ipak predstavlja žongliranje posla, kreativnog stvaranja i brige o dve devojčice.

– Preko dana smo suprug i ja angažovani oko dece i svih tekućih obaveza, a uveče kada one odu na spavanje počinje moj kreativni rad. Bez suprugove pomoći i podrške u svim sferama života, sve ovo ne bi bilo moguće. Tako u miru i tišini mogu da se posvetim stvaranju novih modela, različitih oblika, boja i veličina. Volim izazove i za izradu svake torbe sam maksimalno posvećena od početka do kraja – objašnjava.

(Telegraf Biznis)

Author: admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *