Brnabićeva sa norveškim ekspertima o masovnim ubistvima u Srbiji

Premijerka Ana Branbić primila je predstavnike Norveškog centra za studije nasilja i traumatskog stresa i Centra Utoja koji su joj preneli iskustva u vezi sa periodom posle tragičnog događaja na ostrvu Uteya 2011. godine kada je ubijeno 69, većinom mladih osoba.

Ana Branabić je istakla da tragedije, poput one koja se dogodila 3. maja u OŠ “Vladislav Ribnikar”, zauvek menjaju čitavu zemlju i iziskuju adekvatan odgovor i punu podršku porodicama nastradalih, kaže se u saopštenju Vlade.

Celo društvo prolazi kroz stresni period”, ukazala je Brnabićeva, dodajući da je država spremna da učini sve što je potrebno da pomogne porodicama, učenicima i nastavnicima te škole, ali uz poštovanje mišljenja i u dogovoru sa Savetom roditelja škole i porodicama nastradale dece.

Premijerka je predstavnicima Norveškog centra zahvalila na dolasku u Beograd i podršci koju su pružili članovovima Saveta roditelja OŠ “Vladislav Ribnikar”, kao i stručnjacima u Institutu za mentalno zdravlje sa kojima su razgovarali.

Predstavnici Norveškog centra i stručnjaci za post-traumatski tretman i kulturu sećanja preneli su premijerki Srbije svoja iskustva posle tragedije na ostrvu Utoja 2011. godine.

Ukazali su da je u ovom trenutku neophodno obezbediti dovoljno vremena za oporavak porodicama nastradalih učenika i kreirati timove stručnjaka različitih profila koji će im pružiti punu psihološku i svaku drugu vrstu podrške.

To su mere koje su dale razultate u njihovoj zemlji, podvukli su, prenosi se u saopštenju Vlade.

Norveška je, posle tragičnog događaja na Utoja ostrvu u julu 2011. godine, osmislila modele programa za rad multidisciplinarnih timova sa mladima i to u prepoznavanju ugroženih, praćenju njihovog zdravstvenog stanja i njihov dugoročni psiho-socijani oporavak.

Tim eksperata, koji čine članovi tri institucije: Utoja centra, Norveškog univerziteta za nauku i tehnologiju iz Trondhajma – NTNU i Centra za studije o nasilju i post-traumatski stres – NKVTS, razgovarali su ranije sa članovima Saveta roditelja OŠ “Vladislav Ribnikar” i psihijatrima i psiholozima sa Instituta za mentalno zdravlje.

Prisustvovali su i sastanku Radne grupe za mentalno zdravlje i podršku mladima, kojom predsedava premijerka, a u planu je i poseta mestima gde se desilo drugo masovno ubistvo u opštinama Mladenovac i Smederevo.

Sastanku u Vladi Srbije prisustvovao je i ambasador Kraljevine Norveške Jorn Gjelstad.

(Telegraf.rs)

Author: admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *